Plezir u karantinu: Sanja Stamenković o jogi i meditaciji

Sanja Stamenković je sertifikovana instruktorka joge i meditacije ‘Vidya Yoga’ škole, sa sertifikatom Davida Swensona za asistencije primarne serije ashtanga joge. Praktikant je ashtanga vinyasa joge sa visegodisnjim iskustvom u radu sa ljudima. Za #plezirukarantinu piše svoje iskustvo o povratku sebi putem meditacije, pravilnog disanja i vežbi.

U novonastaloj situaciji usled koje su brige i anksioznost zavladale našim umom, u moru uznemiravajućih vesti koje boje svakodnevicu, nađite prostora i vremena da stvarate svoje male hramove koji greju srce i hrane dušu. Ništa se ne dešava bez razloga i ovakve poteškoće i prepreke ako ih shvatimo i  iskoristimo na pravi način mogu se pokazati kao neočekivani izvor snage. Život provodimo u intenzivnom, napetom tempu, u vrtlogu ubrzanja i histerične uposlenosti, večito opterećeni brigama, jureći sopstvene misli i projekcije. Ovo je poziv da zastanemo, usporimo, osvrnemo se, osvestimo ko smo i zašto smo ovde i gde idemo.

Hajde da učinimo potpuni preokret. Da se okrenemo u drugom pravcu. Pogledajmo unutra. Ogromna je razlika koju čini ova mala promena orijentacije i može čak zaustaviti propast koja preti svetu. Toliko smo naviknuti da gledamo spolja, da smo potpuno izgubili pristup svom unutrašnjem biću.

Meditacija je način da se vratimo sebi. Neophodnost povratka biću kroz svesnost i usporavanje.

Hajde da osvestimo i pronađemo taj prostor gde se oslobađamo negativnih emocija i briga, te konačno dobijamo pristup sopstvenom biću.

U miru i tišini meditacije sagledavamo i vraćamo se toj dubokoj unutrašnjoj prirodi koja je potisnuta usled zauzetosti i razonode uma. U budizmu se kaže da je dah (prana – životna energija na sanskritu) vozilo uma, jer prana pokreće naš um. Jednostavnim tehnikama disanja možemo sebi mnogo da pomognemo.

Svakodnevno vežbam da smirujem um, poklanjajući pažnju svom dahu. Opuštenost tela i uma postižem ako se nakratko osamim i samo dišem – duboko i mirno. Disanje tako prestaje da bude automatska radnja, a kontinuirana pažnja čini da dah postane autentičan vodič i učitelj. Sa izdahom otpuštam svako prijanjanje. Puštam misli da se slobodno smenjuju, ne ulazim ni u kakve analize, unutrašnje monologe, samo svedočim promenama. Otkrićete da ovaj veoma jednostavan način svesnosti filtrira misli i emocije i čini um jasnijim i slobodnijim.

Ispunjavajte dane zahvalnošću za priliku da svaki novi dan udahnete duboko, za blizinu voljenih ljudi i saznanje da su dobro i sigurno, za svaki svež i zdrav obrok, za sve rituale i hobije kojima možete da se posvetite i tako povežete ponovo sa sobom. Činite sve da ovo svesnije i nežnije „danas“ uplovi u srećnije i lepše „sutra“.

Share