Plezir preporučuje: Unbelievable, novu seriju produkcije Netflix

Da li ste znali da su osude za silovanja i seksualne napade u Velikoj Britaniji trenutno na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija i pored skorašnjih skandala čiji su glavni protagonisti veoma poznate i uticajne ličnosti? Čak ni takva vrsta skretanja pažnje na problem o kome niko ne govori nije uspeo da podigne svest kod pravosudnih organa o tome koliko je to delikatno pitanje. Situacija u Sjedinjenim državama je još gora. Iako imamo „Me too“ pokret, procenjeno je da svega petoro okrivljenih od hiljadu prijavljenih biva osuđeno za silovanje ili pokušaj silovanja. Nehajni odnos prema žrtvi i nerazumevanje sredine imali smo priliku da vidimo i na ovim našim prostorima, a poslednji slučaj prinuđivanja na seksualne odnose petnaestogodišnje devojčice u Zadru čini ovo pitanje još problematičnijim. I dalje imate ljude koji kažu (možda će vam se dići kosa na glavi) „..ma da kučka nije mrdnula repom ne bi on naskočio…“ ili „pogledaj kako se obukla, sama je to tražila..“ i slične bljuvotine koje samo mozak neuprljan mišlju može da kreira.

Nova serija u produkciji Netflixa Unbelievable pokušava da ukaže na problem čijem se rešavanju neozbiljno pristupa u situaciji kada je opreznost, ali i psihološki ispravan pristup žrtvi od ključnog značaja za pronalazak počinioca krivičnog dela. U ovoj drami zasnovanoj na istinitim događajima, na koji je skrenuo pažnju Pulicerom nagrađeni tekst sa američkog istraživačkog sajta ProPublica, pratimo Mari Adler (Kejtlin Dever), tinejdžerku koja je od kada zna za sebe boravila u hraniteljskim porodicama i imala ne tako tipično detinjstvo.

Stvar se komplikuje kada se jednog jutra pojavljuje sa pričom da je nepoznati počinilac u toku noći upao u njenu sobu, vezao je i silovao nekoliko sati da bi nakon saslušanja u policiji promenila iskaz.

Kako će se na ovaj događaj odraziti istraga dve detektivke (Toni Kolet i Merit Viver) za isto krivično delo, svega nekoliko godina nakon opisanog događaja, da li uopšte imaju bilo kakvu vezu, kao i kakva će biti sudbina postupka protiv Mari koji se vodi zbog krivičnog dela lažnog prijavljivanja, možete da pogledate u ovom odličnom Netfliksovom ostvarenju.

Share