Plezir preporučuje: 5 filmova koje ne smete propustiti na Festivalu evropskog filma Palić

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program

Šarlatan / Charlatan

Agnieszka Holland; Češka, Irska, Poljska, Slovačka, 2020

Uzbudljiva saga o čoveku koji je pomoću svoje isceliteljske obdarenosti spasio milione života u totalitarnim pedesetim godinama XX veka. Reč je o istinitoj priči o Janu Mikolášeku, zaboravljenom češkom iscelitelju, koji je bez formalnog obrazovanja imao izuzetnu sposobnost da uspostavlja dijagnoze koristeći svoju intuiciju i poznavanje biljaka.

Paralele i sudari

FREM

Viera Čákanyová; Češka, Slovačka 2019

Film je reakcija na trenutni talas posthumanističkog razmišljanja uzrokovan razvojem tehnologije i veštačke inteligencije, kao i klimatskom krizom. Ljudska vrsta počinje da shvata svoju beznačajnost i prolaznost, a ljudski identitet se našao u krizi. Film FREM pokušava da odrazi taj osećaj i stvara dehumanizovani i otuđeni pogled na pejzaž i prirodu izvan ljudske percepcije stvarnosti.

Selekcija Paralele i sudari

Očajanje / Despair / Izmisums

Kārlis Lesiņš; Letonija, 2019

Nakon nekoliko pehova koji su ga zadesili u poslednje vreme kao što su otkaz na poslu i raskid sa devojkom što izaziva i pojavu zdravstvenih problema, dvadesetdevetogodišnji Gatis, u nemogućnosti da se suoči sa svojim problemima, zapada u depresiju.  Kao rezultat, primoran je da se preseli u svoju kuću iz detinjstva na selu. Tamo, u malom selu, upoznaje lepu Miju i uključuje se u kultnu komunu, koju predvodi šarmantni šaman. Nenadano, postaje član nepoznate okultne grupe za terapiju, koja naizgled pokreće njegov proces samoisceljenja, iako Gatis oseća kao da polako gubi razum. Da li je na putu ozdravljenja ili ludila?

Eco Dox

Sem lepote / But beautiful

Erwin Wagenhofer, Nemačka, Austrija, 2019

„Sem lepote” dotiče ljudsku povezanost i hrabrost da se promenimo. To je film o slobodi da biramo svoju sreću. Nepismene žene postaju solarne inženjerke u Indiji, švajcarski par pretvara pustoš u raj, bivši austrijski šumar gradi drvene kuće koje ne zahtevaju grejanje, razni muzičari na svoj poseban način prenose lepotu, a tu su i Dalaj Lama i njegova sestra.

Best of Europe 2019

Profesor i ludak / The Professor And The Madman

P.B. Šerman; Irska, Francuska, Island 2019

Neverovatna istinita priča o ludilu, genijalnosti i opsednutosti dvojice izvanrednih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rečnik engleskog jezika. Profesor Džejms Marej preuzeo je izazov stvaranja najopsežnije sastavljenog rečnika, za šta mu je bila potrebna dodatna pomoć jer je znao da će njemu i njegovom timu biti potrebno više od jednog veka da sastave sve poznate definicije. Zbog toga odlučuje da u projekat uključe ljude iz celog sveta među kojima i dr Majnora, koji je poslao više od deset hiljada reči. Kad odbor odluči da ga nagradi, otkriva se da je Dr Majnor veteran američkog građanskog rata, osuđeni ubica i da je kao pacijent smešten u mentalnoj ustanovi.

Share