Plezir preporučuje: 4 filma za zavejani vikend

U moru Marvelovih superheroja i DC junaka koji se neprestano rađaju Ili recikliraju od već postojećih ali, s razlogom zaboravljenih likova, ovde kod nas možete pronaći i neke filmove za odrasle koje vam od srca preporučujemo. Ne ne, nije to što mislite, nisu to oni „švedski akcioni“ (biće jedan švedski ali misteriozni) već su to ozbiljni filmovi koji su kreirani s jasnom idejom i porukom. U redovima koji slede sugerišemo nekoliko naslova za koje mislimo da imaju smisao.

Memory Box

Tragedije koje nosi jedan građanski rat možda su i mnogo teže od nekog globalnog, jer ostavljaju surovije i dublje rane koje mogu da budu nanete od onih sa kojima ste do juče delili istu prostoriju, učionicu, park, firmu. U libanskom ostvarenju Memory Box uporedo pratite bezbrižnu sadašnjost devojke koja se upoznaje sa brutalnošću vremena sa kojima su se njeni najbliži suočavali tokom sukoba u Libanu osamdesetih godina prošlog veka. Liban, Bejrut, osamdesete i oružani sukobi su samo jedan aspekt ovog ostvarenja, i za razliku od drugih filmova koji obrađuju bliskoistočnu tematiku, ovaj se završava potpuno drugačije.

The Worst Person in the World

Retko kada upotrebljavamo izraz „remek delo“, izbegavamo ga, ne želimo da ga često koristimo jer remek delo podrazumeva raritetan odnos prema stvaralaštvu, i koristeći često taj termin možemo ga devalvirati kada govorimo o fundamentalnosti nekog multimedijalnog izražaja. Međutim, ostvarenje The Worst Person in the World zaista zaslužuje ovaj epitet, i ako se odlučite da pogledate ovaj film spremite se na rolerkoster emocija koje će vas preplaviti, potom i zarobiti a sve navedeno obezbediće vam sjajna glumačka postava filma Najgora osoba na svetu! Za radnju ovog ostvarenja obavestite se na linku iznad.

Lamb

Ako ste spremni na misteriju i fantaziju na skandinavski, tačnije islandski način, onda je ovo ostvarenje prava preporuka za vas. Nordijski narodi, u koje ubrajamo i Islanđane, skloni su da glorifikuju svoje mitske likove i Bogove koji su imali super moći kojima su štitili svoju zajednicu od loših duhova. U ostvarenju Lamb imamo preplitanje fikcije i realnosti, sukob ovozemaljskog sa paranormalnim. U ovom filmu uloge ostvaruju Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo) zatim Hilmir Snær Guðnason (White Night Wedding) i Björn Hlynur Haraldsson.

Petite Maman

Poslednji na spisku, ali ne i manje bitan, je ostvarenje Petite Maman, u kome se sudaraju sadašnjost i prošlost ali na mnogo bezbolniji, infantilniji i simpatičniji način u odnosu na ono što prvo pomislite. Nećemo vam otkriti o čemu je reč samo ćemo vam preporučiti da pogledate ovo sjajno francusko ostvarenje koje predstavlja jedno od najboljih uradaka ove godine.

Share