Plezir preporučuje: 3 eko dokumentarca

Klimatske promene poslednjih nedelja napokon dobijaju pažnju kakvu objektivno zaslužuju i to zahvaljujući štrajku protiv ignorisanja klimatskih promena, koji se proteklog petka i subote održao širom sveta, a inspirisan odlučnošću i aktivizmom mlade Grete i brojnih drugiih eko aktivista, a pre svega, ozbiljnošću situacije u kojoj se planeta nalazi. U tom raspoloženju, izdvojili smo nekoliko dokumentarnih filmova koje možete u celosti pogledati u nastavku teksta.

Disobedience (2016)

je dokumentarni film koji problematizuje temu klimatskih promena i poziva na neposlušnost (građansku) i borbu protiv fosilnih goriva širom planete. Film beleži borbu protiv fosilnih goriva na Filipinima, u Turskoj, Nemačkoj, Kanadi, Kambodži i SAD-u.

Earth Days (2009)

Film Earth Days je svedočanstvo razvoja i istorije ekoloških pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama od pedesetih godina do današnjih dana.


The Cove (2009)

Ovaj Oskarom nagrađeni dokumentarac (2009) je napravio tim eko aktivista, novinara, ronilaca na dah i filmadžija koji su se uputili na tajnu misiju kako bi otkrili veliku tajnu skrivenu na udaljenom japanskom ostrvu. Kada pogledate ovaj film drugim očima ćete gledati na slatke male, utrenirane delfine koji prave šou za neobaveštenu masu, ili informaciju da se na meniju restorana nalazi meso od delfina.

Bonus: još jedan eko dokumentarac za radoznale: 
(link vas vodi do sajta gde možete pogledati film)

How to Change the World (2015)

Dokumentarac o grupi aktivista koji su se sedamdesetih godina u jednom čamčiću uputili u nuklearnu test zonu. U filmu su korišćeni arhivski snimci, a ono što je posebno zanimljivo je činjenica da su akteri filma ljudi koji su osnovali Greenpeace pokret i na neki način definisali budućnost zelenog aktivizma.

Share