Pisci preporučuju omiljene književne naslove: Staša Vukadinović

U moru aktuelnih književnih preporuka domaćih izdavačkih kuća, blogera i novinara često se mogu naći isključivo novi naslovi, u cilju promocije istih. Liste knjiga koje se mogu naći među preporukama najčešće su potpuno banalne, a čitaocima se u sezoni letnjih odmora preporučuju prozaično i lako štivo. Istovremeno, knjižare i izdavačke kuće stimulišu prodaju akcijama koje favorizuju kvantitet umesto kvaliteta. Zato naš savet ovog leta nije kupite deset knjiga po atraktivnoj ceni već kupite ili pozajmite knjige koje će vas obogatiti duhovno, investirajte svoje vreme u čitanje knjiga posle kojih ćete dugo razmišljati o pročitanom. U tome će nam pomoći domaći pisci čije preporuke ćemo sa vama podeliti u narednim danima. Današnje preporuke potpisuje divna Staša Vukadinović.

foto: Milena Goševski

Sto godina samoće, Gabrijel Garsija Markes

Počinjala sam da je čitam sigurno 6 puta, u prethodnih 10 godina. I uvek isto – stignem do desete stranice i prekinem. Nije mi se dalo. Neki me vrag, srećom, naterao da je strpam u kofer za more. Moguće da sam je strpala zbog činjenice da je to oduvek omiljeni roman moje drugarice Ivane i morala sam da istrajem u pokušaju da kroz sopstveno iskustvo skapiram u čemu je fora sa tom knjigom. I eto čarolije. Najposle sam prekidala čitanje na svakih nekoliko, kako bih s Ivanom podelila utisak i pisala joj na mesindžeru:

Ivana, pazi ovu rečenicu: …

Ivana, je l da da je kraj svih njih brojnih i velikih ipak Ursula najveći kralj!?

Ivana, je l se i tebi plakalo uvek kad naiđe ono kako ga je otac odveo da vidi led?

I sve tako. Čitala sam ga kao pomahnitala, na plaži, u kafiću, za vreme doručka, u krevetu. Veličanstven, eto.

Moja baka vam se izvinjava, Fredrik Bakman

Bila sam malo skeptična u vezi sa ovim romanom, budući da sam mislila da postoji opasnost da će se autor vidno truditi da ponovi uspeh prvenca Čovek po imenu Uve. Ali lepo mi je prijao. Starmala mila devojčica Elsa i baka fijuk i šarena ekipa skroz su se uklopili s letom i suncem.

Vislava Šimborska: pesme

Njenu zbirku sam dugo baš dugo tražila i nikad je sama nisam ni našla, već sam je dobila na poklon. Od tada je stalno blizu mene. Mnogo mi je važna. Volela bih da sam je ponela na more. Njena poezija je meni stvarno Nešto. Nešto što ne umem da objasnim. 

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Rešila sam da je ovog leta konačno pročitam, pa sam i nju spakovala u kofer. I sretna sam zbog toga. Toliko je visprenih dijaloga, zagledanosti u onostrano, duhovitosti i čudesne atmosfere, da mi je došlo da zapisujem ili fotkam telefonom svaku treću recenicu. Jedva sam odolela tom porivu. A zbog svih scena u kojima je Behemot smejala sam se kao da sam čula najbolji vic ikada. Doduše, ja ne trpim viceve. Ali mačore koji govore i prave zavrzlame obožavam.

Komo, Srđan Valjarević

Ovu knjigu stalno iznova kupujem i onda je poklonim nekome koga volim. Kada sam je prvi put čitala bilo je leto i bila sam mnogo zamišljena i zapitana. Ne kažem da je sad mnogo drugačije, dakle, vreme je da je opet zbavim.

 

(Šta želim da čitam)

Na instagramu vaše Milene Goševski videla sam odlomak iz Zamisli da me nema:

Zdravo. Dobili ste govornu poštu dr Valtera Benjamina. Trenutno sam van kancelarije. Ako ste jedan od mojih pacijenata, molim vas da ostavite svoje ime, vrlo kratku poruku i broj telefona, čak i ako mislite da ga već imam, jer mi možda neće biti na raspolaganju. Uzvratiću vam poziv čim budem mogao. Skrećem vam pažnju da nisam u kancelariji subotom, nedeljom, ponedeljkom, utorkom, sredom i četvrtkom, i da ću na poruke ostavljene u ovim danima odgovoriti narednog ponedeljka. 

To je zasigurno prva sledeća knjiga koju ću čitati.

Share