Peter Bence dolazi u Beograd

Novi svetski fenomen krosovera između klasične i pop muzike, stiže u Srbiju! Peter Bence nastupiće u Kombank dvorani 30. oktobra 2018. godine.

Peter Bence je mladi mađarski pijanista, kompozitor i producent rođen 1991. godine. Kao čudo od deteta, počeo je da svira klavir sa dve godine. Sa sedam godina primljen je na renomiranu akademiju „Franc List” i piše svoju prvu kompoziciju pod uticajem Mocarta i Šopena. Samo četiri godine kasnije objavljuje svoj prvi solo album sa autorskim kompozicijama. Godine 2004. osvaja treću nagradu na takmičenju „Gyorgy Ferenczy International Piano Contest”, a 2008. objavljuje svoj drugi album „Nightfall”.

Inspirisan  Džonom Vilijamsom odlazi u Boston da studira komponovanje muzike za film na „Berklee College of Music”, najistaknutijem privatnom univerzitetu posvećenom savremenoj muzici. Istovremeno postaje poznat u svetu zahvaljujući svojim video klipovima objavljenim na internetu sa obradama poznatih hitova. Prva je bila obrada pesme „Bad” Majkla Džeksona, čiji video postaje viralan za nekoliko dana, zatim „Cheap Thrills” Sie, „Don’t stop me now” grupe Queen, „Cry me a river” Džastina Timberlejka i mnogi drugi. Navedeni klipovi na njegovim zvaničnim Facebook i YouTube kanalima dostižu približno 300 miliona pregleda. Njegov najnoviji video izdat u maju ove godine, pesma „Africa” grupe Toto, za samo dva meseca imao je preko dva i po miliona pregleda.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, Peter  je bio upisan i kao rekorder i u Ginisovu knjigu rekorda od januara 2012. do juna 2017.godine u kategoriji „Most Piano Key Hits in One Minute” (najveći broj udara po dirkama klavira u minuti).

U toku 2017. godine bio je na turneji u 20 zemalja na četiri kontinenta i učestvovao, između ostalog, na koncertu  BBC’s Proms u Hajd Parku u Londonu pred više od 50 000 gledalaca. Peter Bence se ističe po tome što je uspeo da „sruši” granice između klasične i pop muzike zahvaljujući svom veoma ekspresivnom i savremenom stilu, čime je uspeo da podigne sviranje klavira na sasvim novi nivo i istovremeno inspiriše mlade generacije muzičara i zaljubljenika u muziku širom sveta.

Share