Pesma dana

Juče smo saznali za Gari Garinču, bosanski synth pop sastav, a danas spoznajemo jednog genijalnog čoveka koji je tokom karijere sarađivao sa Haustorom, La Stradom, Oktobar 1984 i EKV-om i Marinom Perazić. U pitanju je Mitar Subotić aka Rex Ilusivii (Kralj iluzije), umetnik koji je nepravedno skrajnut i nalazi se na marginama sećanja. Smatra se začetnikom elektronske muzike u bivšoj SFR Jugoslaviji, a za svoj rad In The Mooncage koji predstavlja simbiozu uspavanki iz jugoslovenskog folklora i elektronske muzike dobio je nagradu UNESCO fonda za promociju kulture.

Kako je rekao „… ideja je bila da uzmem uspavanke kao početak dečjih snova i kao sećanje na detinjstvo, na nas same kad smo bili mali. To je pokušaj da se snovi pretoče u muziku. Uspavanke iz jugoslovenskog folklora predstavljale su vezu između ta dva sveta: sveta snova i sveta muzike.“

Danas slušamo njegovu kooperaciju sa Masimom Savićem, u izvođenju pesme Bori se za mene, u kojoj numeri možete da primetite uticaj na kasnije radove grupe EKV.

Share