Pesma dana

Sećam se da sam za njih prvi put čuo kada su izvodili pesmu Ever fallen in love na live nastupu u Mančesteru hiljadu devetsto sedamdeset i neke godine, kada sam početkom dvehiljaditih sedeo za kompjuterom i tražio dobru muziku na YouTube kanalu gde sam i naleteo na ovu strašnu stvar. Posle nje su se nanizale Orgasm Addict, What do I get, Why Can’t I Touch It… Svideo mi se taj drndavi tinejdžersko – zaljubljivački pank koji nije imao pristup „sve je sranje, sve se raspada“. Ako do sada niste pogodili, u pitanju je odličan bend pod imenom Buzzcocks koji su bili jedni od pionira tog čuvenog prvog talasa engleskog panka. Zašto vam sve ovo pišemo, juče je iznenada u 63 godini života preminuo Pete Shelley jedan od osnivača ovog benda (osnovao ga je zajedno sa Howard Devotom)

Nakon kratkog sviranja u  Buzzcocksima zbog problema sa njihovom tadašnjom izdavačkom kućom 1981. godine bend odlazi u hibernaciju dakle nije se „raspao“ već je otišao u fazu mirovanja. Tada započinje je solo karijeru i mogu vam reći da je napravio par jako dobrih albuma eksperimentalnog panka od kojih se posebno ističe album Homosapien i na njemu istoimeni singl. Bend se ponovo okupio 1989. godine i nastavio da radi a svoj poslednji studijski album izdaju 2014.

Nije krio svoju sklonost ka istom, podjednako kao i prema suprotnom polu pa otuda i stvar koju ćemo danas slušati  Ever fallen in love koja kaže „Ever fallen in love with someone you shouldn’t’ve fallen in love with“. Poslednje godine svog života proveo je sa svojom drugom suprugom u Talinu, Estonija. Još jednom ćemo citirati Majkl Monroa, nekadašnjeg pevača benda Hanoi Rocksi, ono što uvek radimo u ovakvim prilikama The scum lives on!

Share