Pesma dana

Na bini su bili kompaktni, bili su uvežbani, funkcionisali su kao porodica. Četvorica mršavih momaka obučeni gotovo identično, često na svojim svirkama nisu pravili nikakvu pauzu između pesama, već je besni basista Dee Dee Ramone odbrojavao “1,2,3,4,” udarajući tako ritam za njihovu sledeću stvar. Ramonsi su na sceni delovali kao da dišu kao jedan, sve je bilo doterano i upeglano.

Van scene potpuno drugačija priča. Svako je živeo u svom svetu iluzija o samom sebi, a nije tajna da se Johnny i Joey nisu podnosili i nisu komunicirali veći deo u dvadesetdvogodišnjoj istoriji ovog benda. Razlog je političke prirode Johnny je bio konzervativac, Joey liberal, a u stvari jabuka razdora je bila devojka po imenu Linda Marie Daniele udova Johnny-ja, koja je po svemu sudeći najpre bila u naručju Joey-ja. Ostavimo dinastične zaplete po strani pa recimo jasno, Ramonsi su bili senzitivna strana, takoreći ,,dušice“ pank pravca, a njihova muzika izvršila je uticaj na ne tako mali broj bendova.

pesmadana179

Spomenimo neke, Nirvana, Metallica, The Misfits, Green Day ali i naša druga dva pripadnika „Svetog Trojstva“ Pistolse i The Clash. Personifikacija Ramonsa, Joey izlogovao se u Boga 2001. godine a nedugo zatim Marky Ramone je o njemu rekao: „U mojoj glavi, Ramonsi se nisu raspali sve dok Joey nije preminuo. Jer Ramonsi su postojali samo zbog njega. On je bio nezamenljiv, bez obzira koliki je kreten bio. U stvari, on je bio najkomplikovanija osoba koju sam poznavao. I pored toga nikada ne bih svirao bez njega u postavi bez obzira na sve, bez obzira na to šta ja mislio o njemu. Bez njega nismo bili celina…“

Poison Heart“ album „Mondo Bizzaro“ 1992. godina

Share