Pesma dana

Počeli su kao rasulo. Netipičan bend u kome basista nije imao pojma da svira bas gitaru uz primese totalnog odsustva za ritam, vokalni solista je imao govornu manu i naravno bez elementarnog muzičkog obrazovanja. Ostali su bili samouki i pod uticajem tadašnjih proto-punk skupina.

Originalnu postavu Pistolsa činili su Johnny Rotten, Steve Jones, Glen Matlock i Paul Cook ali je gitarista ovog benda ubrzo izbačen iz benda i to, kako Matlock smatra, zbog neosnovanog idolopoklonstva prema Bitlsima, iako je bio ostrašćen fan grupe The Faces. Na njegovo mesto dolazi kontroverzni John Simon Ritchie poznatiji kao Sid Vicious i od tad Pistolsi ispisuju stranice pank pokreta. Bili su pravi anarhisti. Nikoga nisu poštovali, nijedan autoriter njima nije bio važan (izuzev ser Winston Churchill-a čiji status čak ni oni nisu dovodili u pitanje).

pesmadana178

Odbacivanje dogmi, namerno ruganje tradicionalnim vrednostima i naglašavanje ekstremne slobode izbora stvorili su jezgro anti-establišment pokreta. Trajali su nešto više od 2 godine i za to vreme uhvatili spuštenog garda i državu i medije i industriju zabave. Otišli su sa scene porukom „Budite detinjasti, budite neodgovorni. Ne poštujte nikoga. Budite sve što društvo mrzi!

„E.M.I.“ album „Never Mind the Bollocks“ 1977. godina

Share