Pesma dana

Danas slušamo Irce koji su sebe nazivali Starjets, stare pop pankere a sad da li su poreklom iz Belfast-a ili Londonderry-ja, ne znamo precizno da vam kažemo, ali uvek smo se divili bendovima koji su nastajali u kriznim područjima.

Severna Irska krajem sedamdesetih je bila najgore mesto u Evropi, mogli bi slobodno da kažemo da je bilo i sigurnijih lokacija u podsaharskoj Africi nego u Belfastu. S tim u vezi, preporučujemo jedan jako dobar film, zove se Good Vibrations koji priča priču o Teriju Huliju (Terri Hooley) koji je u vreme panka i novog talasa napravio malu izdavačku kuću u Belfastu koji je bio zaista krvavo i morbidno mesto za život. Ako pročitate malo o tom periodu, saznaćete da su i republikanci i lojalisti činili stravične zločine.

Mnogi misle Belfast jednako automobili-bombe i snajperi, ne tamo je bilo pravog pravcijatog klanja! U punom smislu te reči, gde su lojalističke bande klale katolike a ni oni im nisu ostajali dužni. Dakle, to je bilo jedno odurno, odvratno područje i bendovi koji su se tada pojavili u relativnoj blizini britanske pank scene, dakle u periodu u kome se dešava nešto najinteresantnije u muzici, ti bendovi nisu mogli zbog stanja u zemlji da sviraju i šire svoju muziku, jer je na ulicama divljao pravi građanski rat. A oni su samo hteli da budu normalni mladi ljudi koji svoje stavove izražavaju tako što smisle neki pametan stih, tako što komponuju angažovanu muziku i prave grupe koje su iz nekog razloga strava zvučale. U #pesmadana slušamo singl Any Danger Love sa albuma God Bless the Starjets.

Share