Pariz za početnike

pariz1

Pariz, grad svetlosti i glamura. Centar visoke mode i sedište većine poznatih kozmetičkih kuća. Dom najpopularnije građevine na svetu i najznačajnijih umetničkih dela. To su samo neke od stvari na koje bih prvo pomislila pri pomenu ovog grada. Asocijacije koje mi prolaze kroz glavu sada, dok sa vama delim utiske, su velelepnost, tradicija, moda,stil.. ali i široke i dugačke ulice i sećanje na bolna stopala zbog celodnevnih obilazaka. Ipak, na kraju dana, u svojoj hotelskoj sobi legala bih u krevet sa osmehom od uva do uva i radovala se novom danu i novim iskustvima.

pariz3

Pariz  je, jednom rečju, ogroman. U želji da sve vidimo često smo trčali, vodili bitke sa radnim vremenom muzeja i koristili metro mnogo češće nego na ostalim putovanjima jer je u Parizu sve na šta pomislite – daleko. Od Luvra do Trga Konkord nećete stići tako brzo kao što može da vam se učini nakon jednog pogleda na kartu, a šetnja avenijom Šanzelize može oduzeti i par sati.

pariz4

Evo nekoliko praktičnih saveta ako ste prvi put u Parizu:

  • Pariz ima 14 gradskih  i 5 prigradskih linija metroa i sigurno ćete ih dosta koristiti pa je bolje da karte kupujete na veliko. Umesto pojedinačne kupovine, pri kupovini 10 karata odjednom štedite približno 500 dinara.
  • Nabavite “Paris Museum Pass”, propusnicu koja može važiti 2, 4 ili 6 dana zavisno od vašeg izbora. Propusnica obuhvata najbitnije muzeje u centru grada (njih 30) kao i znamenitosti u bližoj i daljoj okolini Pariza (još 30).
  • Spremite se na trku s vremenom. Većina muzeja radi do 18h, utorak im je najčešće neradni dan, radnje se zatvaraju u 20h, a neke već u 19h.
  • Moulin Rouge obiđite danju, a noću probajte da izbegnete čitavu Pigalle oblast gde se ovaj kabare i nalazi, posebno ako ste  žena a grad obilazite sami.
  • Gužva kod Ajfelovog tornja je uvek velika tako da ćete svakako dugo čekati kako bi ste se popeli na vrh. Moj savet je da ovu aktivnost obavite u prepodnevnim časovima kada su redovi kraći.
  • Posetu muzeju Luvr obavite sredom jer je jedino sredom otvoren duže nego obično – do 22h.

pariz2 pariz5

 

Share