Otvara se izložba „Život iz mašte“ Marije Nikolić

Izložba „Život iz mašte“ umetnice Marije Nikolić biće otvorena u ponedeljak, 29. maja sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Marijinom samostalnom izložbom Galerija ŠTAB i Umetnička inicijativa KvART BW nastavljaju sa predstavljanjem talentovanih mladih umetnika na našoj umetničkoj sceni.

Postavku koju će posetioci imati priliku da vide u izložbenom prostoru KvART BW, čine radovi koji karakteriše neobičan nadrealistički ton propraćen satirom i društvenom kritikom. Izdužene, karikaturno naslikane figure smeštene su u prostore i situacije u kojima se ispituje njihova svest i neretko ukazuje na apsurd različitih društvenih pojava. Marija Nikolić tvrdi da su na izloženim slikama prikazani nedisciplinovani, razuzdani subjekti, u svetu koji je istovremeno primamljiv i neugodan, propraćen elementima erotike i haosa.

“Svojim kontroverznim postupcima, oni osporavaju društvene norme i buntovno odbacuju konformizam. Zauzimaju najrazličitije uloge, od agenta do žrtve sopstvenih patologija i egzistencijalnih kriza,” zaključuje umetnica u tekstu izložbe.

Marija Nikolić je rođena 1993. godine. Završila jemaster studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Politehničkom univerzitetu u Milanu. Nakon završetkaprvog mastera, upisala je doktorske studije na istom fakultetu. Od2012. godine aktivno učestvuje na preko 25 lokalnih i međunarodnihgrupnih izložbi, kao i na tri samostalne izložbe. Njena dela se nalaze umnogim privatnim kolekcijama širom Evrope i SAD-a. Dobitnica je 5 stipendija Vlade Srbije i 4 stipendije italijanske vlade.

Izložbu „Život iz mašte“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 06. juna 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Share