Onlajn predavanje švedske kustoskinje Lise Rosendahl: Gde je telo kustosa?

Švedska kustoskinja Lisa Rosendahl održaće javno predavanje pod nazivom „Gde je telo kustosa?“ u četvrtak, 7. januara 2021. godine u 12 sati na Zoom platformi. Ovo predavanje koje se održava u okviru programa Šta kustosiranje može/treba da bude, uz podršku Švedske ambasade u Srbiji i moći će da se prati i putem fejsbuk iventa

O temi onlajn predavanja, Lisa Rosendahl je rekla: „Moje predavanje će biti fokusirano na dva kustoska projekta – „Extracts from a Future History“ (kurirano za Javnu umetničku agenciju Švedske, Luleo 2017) i „The Ghost Ship and the Sea Change“ (za 11. izdanje Međunarodnog bijenala savremene umetnosti u Geteborgu predstojeće 2021. godine). Koristeći ih kao studije slučaja, govoriću o izložbi kao mestu za produkciju znanja i istoriografije, kao i o kustoskoj metodologiji. Naslov predavanja odnosi se na moje tekuće ispitivanje kustoske agencije i toga kako razumeti subjektivne i otelotvorene činove pripovedanja izvan okvira pojedinačnog autorstva.“

foto: Stine Herbert

Lisa Rosendahl je švedska kustoskinja i spisateljica iz Berlina. Vanredna je profesorka Izložbenih studija na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu. Godine 2018, postavljena je za kustoskinju GIBCA – Međunarodnog Bijenala Savremene Umetnosti u Geteborgu, za izdanja 2019 i 2021. Poslednjih nekoliko godina, njena kustoska praksa angažovana je na dugoročnim projektima koji istražuju industrijsku modernost u Skandinaviji, što je rezultiralo izložbama poput „Extracts from a Future History (Javna umetnička agencija Švedska, 2017), „The Society Machine (Malmö Konstmuseum, 2016-17), i „Rivers of Emotions, Bodies of Ore” (Trondheim Kunsthall, 2018). Njene prethodne pozicije obuhvataju i mesto kustoskinje u Javnoj umetničkoj agenciji Švedska (Stokholm, 2014-17), poziciju direktorke Iaspis, Međunarodnog programa za vizuelnu umetnost, arhitekturu, dizajn i zanatstvo (Stokholm 2011-13), mesto direktorke Baltičkog umetničkog centra (Visbi, 2008-10), i direktorke Izložbi u Galeriji Lisson (London 2003-06).

Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platforme.

Meeting ID: 985 237 3109

Share