Onlajn identitet popularnih devojaka: Intervju sa Biljanom Stojiljković

Vapaj za pažnjom, komplimentima i divljenjem su ono što prvo primetite kada pogledate pojedine  profile na društvenim mrežama. I mada je u ljudskoj prirodi da teži ka društvenom odobravanju, psihološki uticaj društvenih mreža otrgao je stvari kontroli. To je dovelo do toga da se mnoge devojke integrišu u hordu kloniranih lutki čije je ponašanje potpuno predvidivo.

Naravno, neće sve devojke prikazivati sebe samo kao objekat i hvaliti se putovanjima i skupim poklonima na insta storiju, ali činjenica je – one preovlađuju. Njihovo ponašanje se ogleda u Kempbelovoj teoriji: ,,Nije cilj pokazati koliko sam važan, lep i pametan, već koliko sam veći, bolji i lepši u odnosu na tebe”.  Pravi problem nastaje kada tinejdžerke sa još neoformljenim identitetom steknu loše uzore, pa kao vrhunac uspeha u životu vide priliku da se voze u skupim automobilima, putuju u Dubai, dobijaju original Šanel kozmetiku ili slikaju flaše Džoni Vokera u luksuznom klubu.

Da bismo bolje objasnili trendove ženskih virtuelnih identiteta pozvali smo Biljanu Stojiljković @bidzovan, devojku koja je pokazala da online samopromocija ne uključuje samo materijalno i površnost, već i onu kreativnu, spontanu i kritičku stranu ličnosti. Biljana je posebnu pažnju skrenula na tendenciju da se novac percepira kao cilj, a ne sredstvo i objasnila glavni uzrok toga.

Onlajn identitet popularnih devojaka Intervju sa Biljanom Stojijkovic

Neko si ko svoj životni narativ prezentuje na jedan sasvim prirodan i spontan način. To i nije tako tipčno za žensku populaciju na društvenim mrežama, zar ne?

Biljana: Slažem se da nije, ali to sam ja. Dosta devojaka mi je i pisalo poruke kako sam im potvrdila da žena ne mora da se uvek uklapa u kalup i da bude 24/7 ženstvena.

Šta misliš, šta je ljude privuklo tvom digitalnom identitetu?

Biljana: Mislim da je upravo to i privuklo ljude, manjak brige o tome šta će ko da kaže, ko me osuđuje itd. Jesam mlada, ali za svoje nepune 23 godine mi se dosta toga izdešavalo i sve kroz šta sam prošla me je naučilo da je najbolje biti svoj, makar po cenu bilo čije osude, jer na kraju dana, jedino što imamo jesmo mi sami.

Kako komentarišeš potrebu da mnoge devojke teže tome da ostave utisak nekoga ko živi savršenim životom koji se ogeda u materijalnoj sigurnosti i uživanju u luksuzu ?

Biljana: Pa, to je nekako i logično. Kada živimo u državi u kojoj finansijska situacija i nije bas najsjanija, svi će pokušavati da dokažu da su baš oni ti koji imaju. To naravno dovodi do toga da mnogi novac percipiraju kao cilj, a ne kao sredstvo.

Onlajn identitet popularnih devojaka Intervju sa Biljanom Stojijkovic 2

Koliko ti lično vremena posvetiš uređivanju svojih fotografija i klipova?

Biljana: Zavisi, fotografije vrlo brzo. Često ni ne radim ja to, nego pošaljem prijatelju, a video nekad montiram i satima ukoliko je za jutjub, pa traje duže, a za Instagram po pola sata maksimum.

Da li po tvom mišljenju fotografije mogu razviti nezdravi narcizam?

Biljana: Naravno da mogu, ako ih tako doživljavamo, kao nešto kroz šta ćemo se dokazivati drugima. Ali isto tako bilo šta drugo moze razviti narcizam, tako da smatram da nije do toga šta radimo, nego kako i na koji način.

Share