Nišville 2018: Šta nas očekuje ove godine?

Opet je došao taj čarobni avgust, mesec kada se Niš pretvara u prestonicu džeza. Organizatori su u proteklom periodu bili posebno vredi te nas ove godine pored standardnih, besplatnih stejdževa kao i glavnog programa očekuje pregršt dodatnog sadržaja. Program 35. Nišvilla počinje danas i trajaće sve do naredne nedelje, 12. avgusta!

Nišville 2018 otvara izložba Nemanje Mareša pod nazivom APRES upravo danas, 3.avgusta sa početkom  u 19h u Oficirskom domu u Nišu. Sutra nas u 20h očekuje predstava Bollywood u Narodnom pozorištu, dok je u 21h zakazan performans grupe Vroom pod nazivom Erotism na Amfiteatru.

Filmski program ovogodišnjeg Nišville Movie Summita počeće u nedelju, 5. avgusta i to na dve lokacije: na Letnjoj pozornici u Niškoj Tvrđavi, gde će u 20:30h biti prikazana srpska premijera dokumentarnog filma Maria Kalas reditelja Toma Volfa, a nakon njega biće prikazan Liberation Day –  film o grupi Laibach, snimljen povodom prvog rock koncerta održanog u Severnoj Koreji. Projekciji filma Liberation day prisustvovaće i cela postava grupe Laibach, koja će po drugi put u Nišu održati koncert. Na ovogodišnjem Nišville filmskom festivalu biće prikazano 100 filmova u revijalnom i takmičarskom programu, deo programa će se prikazivati na Letnjoj pozornici kao i u sklopu Drive-in Movie programa. Stručni žiri će i ove godine dodeliti specijalnu nagradu za najbolje izvođenje filmske muzike. Takođe, sve projekcije filmova će biti besplatne osim onih za otvaranje, 5. avgusta na Letnjoj pozornici.

Što se tiče glavnog programa od 9-12. avgusta, Nišville i ove godine ruši rekorde. Očekuje nas 250 programa na 20 scena kao i na hiljade izvođača.

Zvezde prve večeri 9. avgusta su jedan od najboljih svetskih saksofonista Keni Geret i rege sastav Inner circle koji prvi put nastupa u Srbiji.

U petak, 10. avgusta nastupa grupa Manhattan Transfer i bubnjar Omar Hakim. U subotu 11. avgusta slavimo 85 godina od rođenja čuvene Nine Simon, kada će jedna od zvezdi večeri biti njena ćerka Lisa Simon. Poslednje veče festivala, nedelja 12. avgust, rezervisano je za Black art jazz colective i bend Gipsy kings. Oni će nastupiti sa Pakom Baliardom, koji će dobiti i nagradu „Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim pravcima.

Laureat ovogodišnje nagrade za životno delo je jedan od najistaknutijih džez muzičara sa ovih prostora – Lazar Tošič. Njemu će nagrada za životno delo biti uručena prve večeri festivala, 9. avgusta nakon čega će na glavnoj bini nastupiti sa svojim kvintetom.

Ukoliko još uvek niste obezbedili svoje karte za program na glavnoj bini, možete ih kupiti online preko ovog linka, dok kompletan program po stejdževima možete naći na sajtu Nišvilla. Ne zaboravite da je i ove godine veliki deo nastupa na sporednim binama i pratećeg programa moguće pratiti potpuno besplatno!

Vidimo se na Nišvillu!

Share