Naučnici uspeli da prebace deo korala sa Velikog koralnog grebena

Naučnici su uspeli da prebace deo korala sa Velikog koralnog grebena u Australiji u druge zone, u nadi da će uspeti da odnove oštećeni deo grebena.

Asutralijski istraživači saopštili su danas da su od kraja 2016. godine uspeli da prikupe delove korala i prebace ih na istočni deo grebena. Otkrili su da su korali osam meseci kasnije preživeli i porasli na drugom mestu.

„To je dokaz da možemo da obnovimo deo oštećenih korala sa Velikog koralnog grebena”, navodi se u studiji.

Australijske vlasti su saopštile prošle godine da je oko 93 odsto Velikog koralnog grebena u Australiji oštećeno, navodeći da su podvodna istraživanja u australijskoj državi Kvinslend pokazala da je samo sedam odsto grebena izbeglo oksidaciju koja može da bude fatalna za korale. Naučnici su tada naveli da je koralima neophodno oko 15 godina da se oporave i dodali da u međuvremenu mnogi korali mogu u potpunosti da nestanu ako se nastavi oksidacija i globalno zagrevanje morske vode.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svetu. Nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda, na severoistoku Australije. Prostire se na više od 2.000 kilometara i može se videti iz svemira.

Share