Napravite sami prirodni dezodorans

Da li ste znali da sami možete relativno jednostavno napraviti prirodan dezodorans od sastojaka koje verovatno imate u kući? Sami možete pomešati esencijalna ulja kako biste kreirali miris koji vam se dopada i koji će biti samo vama svojstven.

Bilo da imate osetljivu kožu ili ste izuzetno probirljivi po pitanju toga šta od preparata nanosite na vašu kožu, pravljenje prirodnog dezodoransa spada u onu vrstu uradi sam projekata koji će vam doneti višestruku korist. Za početak znaćete šta nanosite na svoju kožu, zatim bićete odgovorni prema planeti i na kraju, a ne i manje važno uštedećete novac.

Napravite-sami-prirodni-dezodorans

Prvi korak:

pripremite potrebne sastojke, sve precizno odmerite, sterilišite posudice i instrumente koje koristite. Većinu sastojaka možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, a uvek postoji mogućnost da pojedine proizvode zamenite sličnima ukoliko niste uspeli da navedene pronađete.

Sastojci:

  • kašika kokosovog ulja
  • kašika šea butera ili kakao butera
  • kašika sode bikarbone
  • kašika kukuruznog brašna
  • kašika betonit gline ili kaolin gline
  • 6 kapi esencijalnog ulja (najbolje nekog osvežavajućeg kao što je lavanda, čajno drvo, eukaliptus, menta…). Možete pomešati i nekoliko vrsta koje vam se najviše dopadaju
  • teglica ili stik od prethodno iskorišćenog dezodoransa (temeljno oprane i sterilisane pre upotrebe)
  • kašika za merenje i špatula za ravnanje
  • činija u kojoj ćete sjediniti sastojke

Drugi korak – priprema:

Odmeriti kašiku kokosovog ulja, zatim dodati kašiku šea butera (na sobnoj temperaturi) ili kakao butera (ali će tada dezodorans imati intenzivniji miris), dodati kašiku sode bikarbone i sve lepo pomešati da smeša bude ravnomerna. Nakon toga u mešavinu dodati kukuruzno brašno, glinu i esecnicjalna ulja po izboru. Upravo ovim redosledom. Mešati polako sve sastojke dok smeša ne postane ravnomerna i bez grudvica. Esencijalna ulja poput čajnog drveta ili lavande se preporučuju zbog svojih antibakterijskih svojstava, a ostala esencijalna ulja dodajte po vašem ukusu odnosno mirisu. 🙂

Treći korak – skladištenje:

Nakon što ste dobili gustu, kompaktnu smešu izaberite odgovarajuću ambalažu i uz pomoć noža za mazanje (sterilisanog) ili drvene špatulice prebacite sadržaj iz činije u pomenutu ambalažu. Pokušajte da nežno utisnete smešu u ambalažu kako ne bi bilo vazduha između slojeva, a zatim sve poravnajte odabranim pomagalom.

Četvrti korak – korišćenje:

Ukoliko ste u poslednje vreme u kontinuitetu koristili konvencionalne dezodoranse koji u sebi sadrže aluminijum biće potrebno da sačekate izvestan period da se telo privikne na korišćenje prirodnog dezodoransa, pa je preporučljivo tuširanje ili osvežavanje nekoliko puta u toku dana nakon koga možete nanovo naneti dezodorans na čistu kožu. Nakon tuširanja umasirajte nežno manju količinu na područje ispod pazuha.

Share