Najlepši električni auto na svetu

Još je 1961. godine Jaguar XK-E (Jaguar E-Type) označen kao jedan od najlepših automobila koji su ikada napravljeni. Čak ga je i čuveni Enco Ferari nazvao „najlepšim automobilom” i potvrdio potonje navode. Nedavno kompanija Jaguar je model iz 1968. nazvala E-type Zero i šestocilindrični motor na dizel pogon zamenila je električnim jačine 295 konjskih snaga. Litijum-jonska baterija koja napaja ovaj automobil je identične veličine i težine i smeštena je na istom mestu gde je nekada bio stari motor.

Iako su inženjeri Jaguara koristili motor na električni pogon, uspeli su da smanje težinu ovog modela za 45 kilograma, što praktično znači da se podjednako lako i uspešno njime upravlja. Uz jednu „malu razliku”, ovaj automobil ne emituje nikakve izduvne gasove i ne zagađuje okolinu.

Zahvaljući novom električnom motoru, E-type Zero je znatno startniji od originalnog modela, a od 0 do „stotke” stiže za neverovatnih 5.5 sekundi(!), što je za jedan sekund brže od njegovog prethodnika.

Za sklapanje ovog modela korišćena su prethodna iskustva ove kompanije kod izrade potpuno nove serije električnih automobila pod nazivom I-Pace electric car. 

Izržljivost motora koji je ugrađen u navedeni model, je impresivna, pa bez dodatnog punjenja može izdržati put od 270 kilometara.

„Integrisali smo nov, električni sistem u postojeći E-type model, što znači da konvencionalni model može biti instaliran u bilo kom trenutku.” objasnio je Tom Haning, direktor Jaguar Land Rover Klasik.

Slike @Jaguar

Share

Ostavite komentar

Vaša EMAIL adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *

*