Nagrađivana predstava Jami distrikt u petak u Bitef teatru

Intrigantna pozorišna predstava „Jami distrikt” po tekstu Milene Minje Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića nakon odličnih kritika i nekoliko regonalnih nagrada vraća se na „mesto zločina”, u beogradski Bitef teatar, gde će biti izvedena u petak,  9. februara (20h).

„Jami distrikt” se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu. U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su – najsavremenijim sredstvima otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva. Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovečanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. S obzirom da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena. Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena…

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe VROOOM. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvreljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

„Jami distrikt” je bila ili će biti deo selekcije značajnih festivala kao što su Mikser festival u Beogradu, Dani satire Fadila  Hadžića u Zagrebu, Ohridsko leto, Primorski poletni festival (Kopar), Purgatorije u Tivtu, Thealter fest u Segedinu, Intenational Danube Theatres festival (Giurgiu, Rumunija), Borini pozorišni dani u Vranju, Zaplet u Banja luci, Dani Jurislava Korenića u Sarajevu, Makado u Podgorici, Festival de Lijege, Lijež, Belgija i drugih.

Predstava je dobila nagradu za najbolju kabaretsku predstavu na festivalu Dani Fadila Hadžića u Zagrebu, zatim nagradu za najbolju režiju i najbolju žensku ulogu na festivalu Novi tvrđava teatar, nagradu za najbolju predstavu na festivalu Borini pozorišni dani u Vranju, nagradu za najbolju predstavu i najbolju glumicu na festivalu Zaplet u Banja luci, kao i nagradu za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolje ženske uloge na festivalu Dani Jurislava Korenića u Sarajevu.

U predstavi glume Isidora Simijonović, Nina Nešković i Jelena Graovac, a veoma važan muzički segment autorsko je delo Marka Grubića. „Jami distrikt” urađena u koprodukciji Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Asocijacije Maszk, Segedin i Think tank studija, Novi sad.

Share