Nagrađeni filmovi na Sandens festivalu

Velika nagrada žirija američkog festivala nezavisnog filma „Sandens” (Sundance) dodeljena je filmu „The Miseducation of Cameron Post“. Rediteljka Dezire Akavan, nagradu je posvetila pripadnicima LGBTQ koji su preživeli kontroverznu konverzivnu terapiju homoseksualnosti, želeći da skrenu pažnju da je ova metoda ilegalna u samo devet od 50 američkih država.


U kategoriji američkih dokumentarnih filmova, nagrada je pripala filmu „Kailash“, koji se bavi temom borbe protiv dečijeg ropstva.


U istoj kategoriji dokumentaraca, nagrada za režiju je dodeljena filmu „On Her Shoulders” – portretu mlade pripadnice kurdske sekte Jazidi koja je preživela seksualno nasilje džihadista Islamske države.


Turski film „Butterflies” dobio je nagardu za najbolji film u kategoriji stranih filmova, dok je „Of Fathers and Sons“, film-studija o radikalizaciji i džihadistima sirijskog reditelja Talala Derkija proglašen za najbolji strani dokumentarac.


Nagrada publike za igrani američki film, koja se smatra najznačajnijom posle velike nagrade žirija, pripala je filmu „Burden” Endua Heklera, dok je publika nagradila „The Sentence” u kategoriji dokumentarnih američkih ostvarenja.

Sandens je filmski festival koji se održava svake godine krajem januara u gradovima Park Siti, Solt Lejk Siti, Ogden i odmaralištu Sandens koje se nalazi u blizini grada Provo. Festival je dobio naziv po liku iz filma Buč Kasidi i Sandens Kid sa Robertom Redfordom, koji je jedan od osnivača i trenutni predsednik Sandensa. Na festivalu svake godine bude prikazano oko 200 dugometražnih i kratkih filmova, koji se takmiče za nagrade u različitim kategorijama.

Share