Na ti sa dizajnerima

Na ti sa dizajnerima1. Ko se krije iza Blanche OfArts?

Iza brenda BlancheOfArts krije se Blanka Medak, akademska slikarica. Osim što slika, ona i stvara odjeću inspiriranu četrdesetim, pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Nostalgija za minulim vremenima, začinjena dozom bajke, rezultirala je stilom Alise u Vintage izdanju.

2. Možeš li da nam objasniš krajnje simpatičan koncept Alise u vintage izdanju koji prati tvoje kreacije?

Pored zlatne ere Hollywooda kojom sam facinirana, inspiriraju me i bajke iz kojih crpim dosta ideja. Likovi poput Alise, Dorothy, Crvenkapice, vječnih djevojčica zatočenih u svojim svjetovima konstantna su mi inspiracija. Alisa je lik koji mi je već duže vrijeme inspiracija, djevojčica koja se našla u nepoznatom svijetu daleko od svojih najbližih i situacije u kojima se nađe. Ta priča i njen lik saživio je sa mnom i rezultirao Alisom u vintage izdanju.

Na ti sa dizajnerima3. Stvari koje šiješ odišu stilom mode pedesetih godina, možeš li nam reći nešto više o povezanosti sa ovom erom i na koji sve način ona utiče na dizajn?

Najviše me privlači vizualnost ženske siluete tog doba, dakle ženstvenost, odmjerenost, naglašavanje struka kako bi se postigla silueta pješčanog sata. Krojevi tih godina laskaju svakoj silueti te pristaju ženama bez obzira na godine i stas. Tadašnja moda je više cijenila prirodnu ljepotu ženskog tijela i sukladno tome naglašavala tu istu prirodnost. Dakle, moda četredesetih- šezdesetih godina – od kroja, boja i dezena do sveukupnog stajlinga.

4. Gde još pronalaziš inspiraciju? Pošto znam da voliš motive bajki i crtaća kaži mi da li si razmišljala o nekoj kolekciji inspirisanoj isključivo njima?

Inspiraciju pronalazim u bajkama, fotografijama starleta iz četrdesetih i pedesetih godina, filmovima i serijama u kojima je radnja smještena u tom dobu, pin up ilustracijama te originalnim krojevima iz tog doba. Filmske i pin up dive poput Bettie Page, Betty Grable, Ginger Rogers, Judy Garland me posebno inspiriraju. Stil je konstantno prožet elementima bajki, koji se mogu prepoznati u detaljima poput boja, kroja, odjevne kombinacije. To je uvijek decentno da bi se izbjegao kostimirani izgled.

Na ti sa dizajnerima5. Da li nam možeš otkiriti sam proces stvaranja, od rađanja ideje pa do završnog proizvoda? Koje su to „slatke muke“ kroz koje prolaziš tokom toga?

Ostatak intervjua pročitajte u 1. broju Plezir magazina na stranici br. 106.

 

Share