Myty aplikacija: Nova dimenzija u uređenju prostora

Proširena stvarnost „Augmented Reality“ je tehnologija koja zbog svoje široke mogućnosti primene u poslednje vreme privlači veliku pažnju kako laika ljubitelja tehnologije tako i brojnih industrija, a posebno industrije koja se bavi dizajnom, uređenjem enterijera i nameštaja. Pre mesec dana, na tržištu se pojavila zanimljiva aplikacija Myty koju je razvio tim beogradskih programera sa idejom da korisnicima pruži nesvakidašnje iskustvo uređivanja doma. Pomoću Myty aplikacije možete virtuelno isprobati mnoge fantastične komade koje ste videli na Pinterestu ili u časopisima, pa proveriti da li će vaše ideje za opremanje prostora biti podjednako dobre u realnosti kao i u vašoj mašti. U samo nekoliko trenutaka vaš životni prostor postaje platno na kome možete oživeti sve vaše dizajnerske zamisli. Ovo postaje lako izvodljivo upravo zahvaljujući AR tehnologiji korišćenoj u aplikaciji. Aplikacija korisnicima nudi virtuelno isprobavanje nameštaja, ali i beskrajnu zabavu i igru biranjem novih boja zidova ili kreiranjem potpuno novih prostorija (i eto ideje za renoviranje) – a sve to u samo nekoliko klikova. Kako mi navedene mogućnosti zvuče veoma uzbudljivo, poželela da o svemu ovome porazgovaram sa Marinom Perčević, marketing menadžerom kompanije Arty, koja je razvila ovu aplikaciju.

Za početak, voleli bismo da se našoj publici predstavite. Ko čini Arty tim?

Arty je digitalna agencija specijalizovana u oblasti razvoja AR aplikacija. Pored toga pružamo i tradicionalne web usluge poput razvoja web sajtova, mobilnih aplikacija, ali i izrade 3D modela i različitih 3D iskustava. Centrala firme se nalazi u Parizu, dok je tehnički tim baziran u Beogradu. Pored agencijskih usluga, razvijamo i svoje proizvode, tako da pored Myty aplikacije uskoro će biti prilike da se upoznate i sa ostalim projektima na kojima radimo.

Kako ste došli na ideju da kreirate aplikaciju koja će uređenju enterijera dati novu, treću dimenziju?

Ideja za razvijanjem Myty aplikacije proistekla je iz zajedničke strasti prema uređenju prostora i Augmented Reality tehnologiji. Hteli smo da razvijemo nešto potpuno novo i da svim korisnicima koji dele našu strast omogućimo jedan novi način upoznavanja sa svim sferama iz ove industrije.

Često se dogodi da nam se neki komad nameštaja ili neki detalj dopadnu u radnji ili online šopu, međutim kada ga konačno vidimo u našem prostoru shvatimo da nismo doneli pravu odluku. Kako MYTY aplikacija rešava ovaj problem?

Upravo u ovome i jeste najveća prednost naše aplikacije. Myty omogućava korisnicima da virtuelno „isprobaju’’ proizvode u svom domu pre nego što se odluče za kupovinu. Na ovaj način ne samo da potrošačima olakšavamo proces donošenja odluka, već i proizvođačima pomažemo u smislu smanjenja logističkih troškova (kada se desi da kupac vrati proizvod), ali im takođe omogućavamo da svojim kupcima ponude interaktivno upoznavanje sa proizvodom, bez odlaska u radnju.

U čemu je po vašem mišljenju prednost MYTY aplikacije u odnosu na slične konkurentske?

Trenutno na tržištu ne postoji mnogo AR aplikacija za nameštaj. Ono što nas izdvaja od ostalih je to što pored funkcije „isprobavanja’’ nameštaja u aplikaciji postoje i mnoge interesantne funkcije poput: Create room – opcija pomoću koje možete kreirati novu sobu ispočetka, kako biste dobili ideju za preuređenje, Paint walls – bojenje zidova (koje je trenutno dostupno samo za Android uređaje), ali takođe i funkcije koje ne uključuju AR tehnologiju, poput Inspiration galerije, gde korisnici mogu pristupiti hiljadama slika prelepih enterijera i tamo se informisati o proizvodima koji se nalaze na slikama. Tu je i deo Brands & Designers gde možete pristupiti bazi profesionalaca u oblasti nameštaja. Na ovaj način smo korisniku omogućili da sve što mu je potrebno pronađe na jednom mestu.

U aplikaciji je korišćena AR (augmented reality) tehnologija. Šta nam je potrebno kako bismo u potpunosti uživali u aplikaciji?

Augmented Reality (ili proširena stvarnost) predstavlja spoj realnog sveta sa virtuelnim (objektima, zvukovima i sl.). Reč je o potpuno novom digitalnom iskustvu koje ima nebrojeno benefita za korisnike, jer omogućava do sada neviđeno upoznavanje sa različitim objektima (u našem slučaju proizvodima) koji fizički nisu tu, a kroz kameru telefona ih vidimo kao da jesu. Ovakva tehnologija će korisnicima omogućiti lakše donošenje odluka kada je reč o kupovini, ali je takođe primenjiva u mnogim drugim industrijama, poput marketinga, arhitekture, nauke, event management-a, video igara, celokupne industrije zabave, itd. Google i Apple su omogućili AR iskustvo pomoću ARcore (Android) i ARkit (iOS). AR iskustvu možete jednostavno pristupiti pomoću svog mobilnog telefona, a mobilne uređaje koji podržavaju ovu tehnologiju možete pronaći ovde.

Koje brendove možemo pronaći unutar aplikacije, kako je izgledao proces selekcije brendova?

Kako bismo zadržali autentični dizajn aplikacije, tako smo i pažljivo birali brendove sa kojima sarađujemo. Trenutno u aplikaciji ima oko 50 brendova, evropskih kao i brendova iz regiona. Ciljna grupa su nam uglavnom „high-end’’ brendovi, međutim kada kod manjih brendova prepoznamo originalan dizajn i kvalitet, sa zadovoljstvom prihvatamo saradnju. Neki od svetski poznatih brendova koji se nalaze u aplikaciji su Republic of Fritz Hansen, Kartell ili B&B Italia, a od regionalnih tu su Gazzda, Artisan, Era, Doding, Extraform, Mosso (brend Distribucije) kao i Pletivo by Plezir. Regionalni brendovi sa kojima smo ostvarili saradnju svojim dizajnom apsolutno mogu parirati svetskim brendovima nameštaja.

Da li je putem aplikacije moguće kupiti željene predmete koje smo videli u galerijama?

Za sada ne. Međutim, putem aplikacije korisnici mogu lako pristupiti web-sajtu konkretnog brenda i tamo se informisati o kupovini proizvoda.

Kome je aplikacija namenjena?

Myty je među prvim aplikacijama koja je namenjena podjednako profesionalcima u oblasti dizajna enterijera kao i ljubiteljima istog. Nesumnjivo, aplikacija će takođe privući i one korisnike kojima je Augmented Reality tehnologija kao takva zanimljiva.

Aplikacija se u ovom momentu nalazi u test fazi, kakve povratne reakcije dobijate?

Aplikacija je od juna meseca dostupna za preuzimanje u App Store-u i Google Play Store-u. Prva faza nakon lansiranja za nas predstavlja test period, obzirom na to da se radi o potpuno novoj tehnologiji koja je korisnicima još uvek mahom nepoznata. U skladu sa tim, trenutno nam je cilj da okupimo što više brendova sa kojima ćemo sarađivati, kako bismo dobili na kvalitetu sadržaja aplikacije. Druga verzija je planirana za jesen tekuće godine i tada ćemo krenuti sa marketing kampanjom za privlačenje korisnika. Za sada smo imali isključivo pozitivne reakcije kako od strane korisnika tako i od strane brendova i upravo zbog takvog, pozitivnog feedback-a imamo želju i volju da radimo na unapređivanju aplikacije kako bi korisnicima pružili još bolje i sadržajnije iskustvo. Veoma nam je inspirativno da radimo na novim funkcijama zato što mogućnosti koje aplikacija nudi donose inovaciju u načinu kako smo do sada razmišljali o uređenju enterijera i pružaju korisniku prijatnije iskustvo planiranja i opremanja doma.

U kom pravcu će se aplikacija razvijati u budućnosti?

Već planiramo narednu verziju i radimo na razvoju novih funkcija koje će korisnicima pružiti još bolje iskustvo koje će nas dodatno izdvojiti od konkurencije. Sa svakom novom funkcijom Myty će sve više postajati alat koji će profesionalcima olakšavati njihov posao, dok će onima koji nisu iz struke ali jednako uživaju u dizajnu i vole da unose novine u svom domu biti pruženo još zabavnije i interaktivnije iskustvo. Ne bih previše otkrivala u ovom momentu, ono što svima preporučujem jeste da preuzmu aplikaciju i sami se uvere u njen potencijal, a onda i aktivno je koristeći prate naše naredne korake!

Share