Moje eko navike: Maja Milocanovich

Razgovore o eko navikama započinjemo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom ćemo se družiti sa interesantnim gostima koji će govoriti o tome koje eko navike oni primenjuju, savetima i trikovima kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima umetnica Maja Milocanovich, inspirativna, kreativna mlada žena koja društvene mreže, blog i jutjub platformu koristi kako bi ukazala na lepotu jednostavnog života, promovisala održivu modu kroz kupovinu prvenstveno u svom ormaru, a onda i u second hand shopovima, udomljavanje životinja i druge bitne teme.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Asocijacija mi je panika, da se moramo požuriti i ubijediti što je prije moguće, sve koje možemo da bar neke sitne korake poduzmu, da se svi zajedno popravimo. Tata mi stalno govori „previše si ljuta oko svega toga”, a ja mislim da nismo dovoljno ljuti i ozbiljni.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje redovno praktikuješ?

Definitivno. Mali koraci, ako ih svi radimo, stvarno mogu činiti veliku razliku. Radim sve što mogu i koliko mi mogućnosti dopuštaju, da bar s moje strane smanjim štetu. Pokušavam ne ili što manje kupovati iz dućana s brzom modom, gasim svijetla i sve kućanske aparate čim ih ne koristim, ne kupujem vodu ni kavu u plastici, općenito pokušavam što više svježe hrane kupovati – bez pakiranja. Ne kupujem meso, kupujem domaća jaja, vani uvijek izlazim sa platnenim vrećicama, odjeću perem jednom u tjedan ili dva.. Pokušavam što jednostavnije živjeti i izabrati kad god mogu manje bolan način za okoliš. Sada trenutno živim sama, pa moram priznati da mi to puno olakšava, ali i kada mi je dečko kod kuće, trudimo se zajedno što više od ovih pravila ispoštovati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja (@majamilocanovich) on

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Mislim da sam ih dosta spomenula u prijašnjem odgovoru, ali eto neke koje smatram najjednostavnijim stvarima a bitnima – nositi svoju bočicu za vodu, raditi kavu kod kuće, također i pripremiti marendu doma ako je moguće, ili kupiti obrok sa što manje pakiranja. Uvijek imati platnene vrećice, manje šopingirati, ako baš osjetimo potrebu – zaputiti se radije u second hand dućan. Pokupiti cikove i smeće kada odlazimo s plaže, krenuti mijenjati proizvode koje koristimo za njegu i šminku u one na prirodnoj bazi i netestirane na životinjama…Zapravo je na svakom koraku neki bolji izbor koji možemo napraviti, samo možda trebamo malo više obratiti pozornost na sve to.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja (@majamilocanovich) on

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Trenutno me muče neke manje stvari, većinom kako je teško kod nas uvesti neke navike u trgovinama, kada one to nimalo ne olakšavaju. Ja se na primjer uvijek mučim kako kupiti orašaste plodove, jer u svakoj trgovini i dalje nude samo jednokratne vrećice za to, kao i za voće i povrće, ali to bar mogu staviti direktno u košaricu/torbu. Također, većinu odjeće je lako i zabavno nabaviti second hand-u, ali što se tiče donjeg rublja, odjeće za sportske aktivnosti i slično, meni osobno je draže ići sa potpuno novim komadima. Ali, većina održivih brandova su i jako skupi, pa mi je ponekad stvarno teško odvojiti za nešto te tada odabirem neki od „loših” lanaca s brzom modom. Naravno, rješenje za to je i rijeđa kupnja, samo kada je potrebno, pa se tako može čak i investirati u nešto, uštediti za neki bolji i kvalitetniji komad, ali mene osobno malo muči što se ponekad iz potrebe i žurbe moram odlučiti na opciju koja mi nije baš draga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja (@majamilocanovich) on

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Evo, bas sam je spomenula, velika želja mi je u potpunosti prestati sa kupnjom u velikim trgovinama, voljela bi ulagati u manje brandove koji stvarno mare za okoliš, radnike i životinje i kupovati općenito što manje odjeće i novih stvari. Konzumirati što manje općenito, kada se radi o modi i proizvodima. Voljela bi i neke proizvode, kada ih potrošim, zamijeniti boljima. Također,  ručno oslikavam platnene torbe u nadi da će ih više cura nositi ako su slatke, s nekim kul motivom, a u zadnje vrijeme pokušam i što češće pričati o svemu tome na socijalnim mrežama i svom profilu, te se nadam da bar malo pridonosim nekoj svijesti o svemu. Ne živim savršeno i ne pričam o tome da bi drugima nametnula nešto, zapravo se u isto vrijeme i sama trudim sto više naučiti, usvojiti bolje navike i živjeti što zelenije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja (@majamilocanovich) on

Share