Moje eko navike: Jelena Vukosavljević

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Danas nam je u gostima Jelena Vukosavljević koosnivačica eco friendly modnog brenda Amoroso, pasionirana kreatorka proizvoda od upotrebne keramike pod okriljem svog nedavno pokrenutog brenda Keramikka, i osnivačica specijalizovanog održivog, eco friendly online šopa Art Up Society koji uskoro otvara svoja virtuelna vrata. Za #mojeekonavike pričala je o tome šta joj najviše smeta u našem odnosu prema gorućoj krizi, malim koracima koje kao pojedinac preduzima i izazovima koje trenutno vidi na putu ka zelenijoj budućnosti.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Nažalost, prva asocijacija na ekologiju mi je razočaranje. Razočarana sam u naš odnos prema prirodi i nemogućnost da sagledamo koliko nam toga daje. Ono što mi dajemo nazad je bahato i, rekla bih, potpuno nepromišljeno. Kratkoročno gledanje na stvari i nemogućnost da sagledamo celu sliku je nešto što svi imamo u sebi u većoj ili manjoj meri, ali ne verujem da se baš nikada ne zapitamo kuda sve to što bacamo odlazi. A ako se zapitamo, zašto nešto ne promenimo?

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Verujem u isto što i vi. Svakodnevno recikliram. U Ljubljani je to mnogo lakše nego u Beogradu, ali ni u Beogradu nije nemoguće. Ko hoće, nađe način. Recikliram plastiku, staklo, bio, karton i tekstil. Pored reciklaže, trudim se da smanjim upotrebu plastike na minimum, tako da u kupovinu nosim ceger, za voće i povrće koristim platnene kese, mleko kupujem od lokalnih proizvođača i sipam uvek u istu staklenu bocu, a uskoro mi stiže i mašina za pravljenje sireva koje jako volimo, a koji su uglavnom upakovani u plastiku. Takođe, prašak za veš i tečnost za sudove pravim sama, a za čišćenje koristim sunđere od lufe i biorazgradivih materijala. Zip kese za zamrzivač perem i sušim na žici tako da koristim jedne iste već godinu dana. Umesto folije koristim bee-wraps koje sam sama napravila od pamuka i voska. I mislim da je to to od svakodnevnih eko navika.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Jedan ceger i platnenu kesu za voće i povrće stavite u novčanik ili torbu koju uvek nosite sa sobom ili možda automobil ukoliko uvek idete automobilom u nabavku. Drugi ceger i platnenu kesu zakačite pored ulaznih vrata, da ih vidite kada izlazite. Napravite svoj prašak za veš, zdravije je za vašu kožu, ekonomičnije i bolje za planetu, a količina koja je dovoljna za 6 meseci zahteva 10 minuta vašeg vremena. Čuvajte semenke voća, osušite ih, pa ih bacajte gde god stignete. To može da bude i odlična igra za decu, a ako ste uporni sigurno ćete posaditi nešto.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

U površnosti, nedostatku vremena i razmišljanja, neosvešćenosti okoline i našim uverenjima da je za to potrebno previše „cimanja“ ili previše novca.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

U narednom periodu ću kupiti baštu za stan kako bismo preko cele godine imali zelenu salatu koju obožavamo, a koja je nažalost uvek upakovana u plastiku.

Share