Moje eko navike: Jelena Karović

Razgovore o eko navikama započinjemo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, otkrivaju trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima Jelena Karović osnivačica eko brenda HeartCore, dugogodišnja promoterka održive mode, inicijatorka razgovora o mentalnom zdravlju i UX/UI dizajnerka u inostranoj IT kompaniji. Jelena pod okriljem svog brenda nastoji da promoviše vrednosti etičke, ekološke i odgovorne mode, ali i društveno odgovornog poslovanja. (15% novca od prodaje donira se organizacijama koje su posvećene mentalnom zdravlju) Kako nam je ispričala, njen zeleni hobi je udomljavanje garderobe, najviše se nervira zbog nadolazeće groznice „crnog petka”, hiperkonzumerizma i lenjosti koja nas navodi da kupujemo očišćeno i isečeno voće i povrće zamotano u gomilu plastične ambalaže koja se u našoj zemlji i dalje ne reciklira u meri u kojoj je to neophodno.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?
Uh, ovo je loše jer mi je trenutno prva asocijacija Black Friday, verovatno kao simbol hiperkonzumerizma za koji smatram da je vodeći problem današnjeg (neodgovornog) društva, nikada sasvim zadovoljenih (instant) potreba modernog čoveka i ujedno glavna prepreka na putu ka zelenijoj budućnosti. Leonid Šejka je još pedesetih godina govorio o entropiji suvišnosti kao posledici okretanja čoveka od sopstvene svrhe, prirode i suštine postojanja. Bliži se sezona masovnih kupovina, pa mi civilizacija deponije smeća iz Šejkinih zapisa ne izlazi iz glave ovih dana.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

@jelenakarovic је поделио/ла објаву дана


Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?
Moje navike su danas samo dobile termin „eko”, iako za mene predstavljaju životni stil. Recimo, u Japanu postoji kulturni koncept poznat kao „Ma” koji ne slavi stvari i objekte već prazninu među njima i opisuje se kao pauza u vremenu odnosno kao interval praznine u prostoru koji je neophodan životu da nesmetano teče i da se razvija. Ne ogleda ne samo u arhitekturi, dizajnu, muzici i poeziji Japana, već predstavlja životnu filozofiju koju sam nesvesno počela da primenjujem mnogo pre nego što sam saznala da uopšte postoji i naziv za ovakav pristup životu. Izbegavam kupovanje i nagomilavanje nepotrebnosti, žuta i neonska svetla koja dopiru sa plafona, lampe recimo imaju terapeutsko dejstvo na mene. Volim svedenost i minimalizam, čistinu i preglednost. Tako se oblačim, tako izgleda naš stan, tako se ponašam i odnosim prema životu. Od malih nogu sam naučena da je plastika uglavnom jednokratna, štetna i po zdravlje i po okolinu i da se ne nasleđuje za razliku od porcelanskih šoljica i srebrnih kašičica npr., tačnije za mene nema nikakvu emotivnu vrednost, osim što narušava izgled mog životnog prostora i okruženja u kojem živim(o). Više od 10 godina unazad udomljavam (obožavam ovaj termin) garderobu koja je ljudima iz nekog razloga dosadila, uvek fokusirajući se na ono za šta smatram da ću dugo nositi i voleti. Raduje me to što se i izbor održivih modnih brendova i izbor vintage i second hand garderobe u Srbiji znatno povećao u odnosu na pre par godina, zbog čega danas, svega 5% odeće iz mog mini (verujte mi, baš mini) garderobera dolazi iz prodavnica fast fashion brendova. Ko još želi da su mu u konce džempera koji nosi utkani patnja i suze devojčica iz Indonezije i Bangladeša?

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

@jelenakarovic је поделио/ла објаву дана

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?
Zaljubljena sam u kompakt šampone u obliku sapuna za kosu jer sam konačno eliminisala nepotrebne plastične boce iz kupatila. I običan sapun od maslinovog ulja je takođe odličan za kosu, mada je to vrlo individualno i zavisi od kvaliteta istog. Sapun koristim i umesto gela za tuširanje (preporučila bih sapun čokolada-pomorandža domaćeg brenda „Sofi” u te svrhe). „Aromatherapist” je takođe naš brend prirodne, organske kozmetike koji koristi staklenu ambalažu za svoje proizvode i fenomenalni su. Ja sam odrasla u maloj sredini, što znači da kada mi je bio potreban paradajz odem u baštu svoje babe i uberem ga, nema kese, nema ničega, savijem majicu, uberem iz bašte sve što mi je potrebno i naravno sve to vrlo smotano prospem iz majice na kuhinjski sto, tačnije van njega. 🙂 Jagode u januaru su bile tako čudne i nepojmljive za mene u to vreme. Danas voće i povrće kupujem na pijaci od lokalnih proizvođača i osim što uživam u svim tim bojama, sam kvalitet je daleko bolji. Kada vidim iseckani ananas u plastičnoj ambalaži u marketu, baš budem besna, jer zaista, zar smo toliko lenji? Kese nisu deo moje svakodnevnice već su zamenjeni cegerima. Termos za kafu je super stvarčica koju nosim sa sobom jer volim da šetam gradom uz kafu za poneti, a svega 1% tih čaša se reciklira. Desi se da zaboravim da ga ponesem i baš se osetim neodgovorno u tim situacijama, jer je mali korak koji znatno doprinosi očuvanju životne sredine. Iskreno se nadam se da smo prevazišli maniju ispisivanja imena na čašama (jesmo li?). Suma sumarum: Eliminiši nepotrebno, danas kada postoji toliko opcija, sigurno možeš da napraviš pametniji izbor i budeš nežnija prema okolini (i ljudima, molim te).

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Be The Change. (@heartcore.rs) дана

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?
Cigarete (dramska pauza), flaširana voda u plastičnoj ambalaži, posebno leti i naravno reciklaža koja nikako da profunkcioniše u našoj državi onako kako treba.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

@jelenakarovic је поделио/ла објаву дана


Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?
Trenutno su to ekološke tabletice za pranje veša i posuđa. Još uvek nisam eliminisala tu vrstu hemije i njihovu ambalažu, ali radim na tome. Jesam li možda negde čitajući vaš magazin propustila ideje na tu temu? Ako jesam, pišite mi, uvek imate super savete.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Be The Change. (@heartcore.rs) дана

Share