Modni dokumentarci za ugodno popodne

Ukoliko pratite modu, volite dokumentarce i želeli biste da odvojite malo vremena za sebe, preporučujemo vam tri odlična. Ukoliko ste ih već gledali voleli bismo da čujemo vaše utiske kao i preporuke.

bill cunningham

Bill Cunningham: New York

Upoznajte čoveka koji je sa svojih devetnaest godina napustio Harvard i preselio se u Njujork, posvetivši se sopstvenom biznisu – pravljenju šešira. Usled regrutacije, morao je da napusti posao, a po povratku iz vojske posvetio se modnom novinarstvu. Tada dolazi u susret sa fotografijom i postaje zapažen na tom polju dobijanjem rubrike u Tajmsu. Bilova jedina misija jeste da zabeleži način na koji ljudi koriste odeću da bi se njome izrazili. Retko kada je fotografisao poznate ličnosti, a veliki broj njegovih fotografija nikada nije objavljen. Ovaj dokumentarac jeste priča o fotografu koji je decenije svog života posvetio posmatranju i fotografisanju ljudi  i njihove odeće, a svojim likom je bio praktično nepoznat. Ipak, kako je to rekao Oskar de la Renta, on je bolje nego bilo ko drugi poznavao modnu istoriju Njujorka u proteklih pedeset godina.

good-save-my-shoes

God Save My Shoes

Ukoliko ste jedna od onih osoba kojoj je san da napravi posebnu sobu samo za cipele jer više ne staju u vama dostupne ormane, onda je ovo dokumentarac za vas. Iako je njegova namera da rasvetli čuvenu vezu između žena i cipela, koja je zabeležena u mnogim serijama, filmovima i knjigama, ne očekujte veliku dozu naučnosti i pazite se impulsa da ne skočite iz fotelje i ne odete u kupovinu još jednog para koji nedostaje vašoj kolekciji. Ono što vam dokumentarac može pružiti jeste putovanje kroz gradove Amerike i Evrope, u potrazi za najvećim kolekcionarima cipela, među kojima su i poznate ličnosti poput Fergi i Dite von Tiz, intervjui sa njima i naravno – mnogo, mnogo cipela.

catwalk

Catwalk

U trećem broju našeg magazina ste imali prilike da pročitate kako su izgledali počeci manekenske industrije, a ovaj dokumentarac odvešće vas na sam početak ere devedesetih i pravi bum ove profesije. Ukoliko odvojite sat i po vašeg vremena za gledanje Catwalk-a, imaćete prilike da pratite Kristi Turlington kroz revije u Milanu, Parizu i Njujorku i da otkrijete pravu prirodu prijateljstva između modela, ali i odnos između modela i dizajnera. Uživajte..

Share