Moderni baštenski plastenici u kojima se može uživati i zimi

moderni-plastenici-02

Danski arhitekta Sajmon Hjermind Jensen (Simon Hjermind Jensen), vlasnik arhitektonske kompanije SHJWORKS, prethodnih dana je predstavio svoje novo delo „Nevidljivu baštensku kućicu“ koja je jednim delom plastenik, a drugim zatvoren baštenski prostor u kome se može provoditi vreme i uživati i tokom najhladnijih dana.

moderni-plastenici-01

Zidovi ovih plastenika su izrađeni od polikarbonata i zadržavaju sunčevu toplotu, pa je unutar njih topla i povoljna mikroklima za uzgajanje biljaka. Takođe, otporni su na udare vetrova i UV zrake.

moderni-plastenici-03

Ove baštenske kućice su moderna interpretacija plastenika koji su se tokom 19. veka pravili od stakla i gvožđa. Mogu se izraditi u raznim oblicima i veličinama, a model koji je arhitekta Jensen predstavio sastoji se od tri modularne kupole. Najveća kupola se nalazi u sredini i u njoj su drvena platforma, sto i stolice. Iz nje se može ući u druge dve kupole u koje su smeštene bašte prepune trave i cveća.

moderni-plastenici-07

Iako su ovi plastenici trenutno samo model, arhitekta Jensen misli da imaju veliki potencijal jer se mogu izraditi u svim oblicima i veličinama, pa se tako mogu postaviti gotovo svuda, od dvorišta raznih javnih institucija i privatnih dvorišta, do ravnih krovova širom gradova. Takođe, oni pružaju mogućnost uzgajanja biljaka i uživanja u prirodi u svim klimatskim uslovima.moderni-plastenici-06

Share