Moda i film – Art Deco

artdeco5

Dok je u Evropi mlada Koko Šanel tek počinjala, verovatno ni ne sluteći da će baciti svet pred noge, u Americi je cvetala era džeza i moda Art Decoa (1920-1940). To je moda Ficdžeraldovog Velikog Getsbija i nema sumnje da su vas toalete iz istoimenog filma zadivile. Ni ne čudi što je nominovan za Oskara u kategoriji za najboljiu kostimografiju.

artdeco4

Najpoznatiji modni trend dvadesetih je definitivno bio tzv. flapper look. Dužina kose odlazi u drugi plan, dominiraju kratke frizure na paž, sa šiškama. Glavu krase raskošne trake, biseri, štras i perije.

artdeco

Korseti popuštaju, a umesto struka naglašavaju se kukovi. Haljine se penju do sredine lista i kolena, a pantalone postaju sve više zastupljene u ženskoj modi, samo u formi širokih nogavica. Osim aksesoara za kosu, akcenat se stavlja i na velike, viseće minđuše koje su dosezale i do ramena.

artdeco13

Gola leđa sa niskom bisera, cipele na omanju štiklu, devojke su od glave do pete bile obučene u saten, šifon, svilu i rese. Prvi put se javljaju ravna i silueta sirene kao i haljine bez rukava. Osim laganih, luksuznih materijala i krzno stupa na modnu scenu kroz prsluke i ogrtače koji su krasili raskošne večernje haljine. Dnevne kombinacije nisu bile potpune bez šešira u obliku staklenog zvona ukrašenih trakama .

artdeco9

U svom tom glamuru nakit je igrao neizostavnu ulogu. Safir, dijamant i smaragd brušeni u geometrijskim oblicima visili su sa masivnih ogrlica i minđuša. Duge, biserne oglice bile su naročito popularne i to zahvaljujući Coco koja je svet ubedila da biseri ne moraju da budu pravi i da su lažni čak i bolji.

artdeco7

Ovo je i doba kada na snagu stupaju ženska prava, koja su imala mnogo uticaja i na modu, pa ona, do tada poznata pravila u oblačenju bivaju prekršena. Žene sebi dozvoljavaju da nose sportsku odeću i oblače komade muškog kroja. Čuvena glumica Greta Garbo je jedna od modnih ikona dvadesetih, a bila je poznata i kao Art Deco diva, dok je Louise Brooks, igračica i glumica iz senke, proslavila bob frizuru.

artdeco11

Dvadesete su prošle, ali Art Deco ne prestaje da inspiriše savremene dizajnere. Geometrijske linije i abstraktne figure upravo potiču iz ovog perioda. Modna biblija Vogue je nedavno celo izdanje posvetila modi iz filma Veliki Getsbi, a na naslovnoj strani je zablistala Carey Mulligan koja tumači lik zanosne Daisy Buchanan.

artdeco3

http://youtu.be/-QfHpx8HXwM

Share