Mladi dizajneri na pravom putu

O lošoj situaciji u domaćoj modi se dosta govori, međutim ako uzmemo kao primer mlade dizajnere koje smo imali prilike da vidimo na nedavno održanom BAFE-u, čini nam se da bolja vremena za modu u regionu sigurno dolaze. BAFE je specifičan po tome što insistira na promociji mladih i neafirmisanih dizajnera, modela i kreativaca i iz tog angažmana u proteklih nekoliko godina mnogi od tih mladih ljudi pronašli su svoj put do publike i postali prepoznatljivi ljubiteljima mode. Manifestacija je od beogradske prerasla u regionalnu, pa je domaća publika imala prilike da čak 5 dana (u duhu jubileja) uživa u talentima koji dolaze sa brdovitog Balkana. Mi smo popričali sa nekoliko dizajnera koji su ostavili vrlo upečatljiv utisak na nas u toku trajanja BAFE-a

Kakvi su utisci sa poslednjeg, jubilarnog 5 BAFE-a? Nakon što su se slegli prvi utisci, kako ste zadovoljni organizacijom, reakcijom publike na vašu kolekciju i kolekcije vaših kolega?

Stefan Ristić: Sjajan tim Balkan Art Fashion Event-a još jednom se pobrinuo da mladi dizajneri predstave svoj rad na najbolji mogući način. Jako sam zadovoljan organizacijom i reakcijom publike na kolekciju. Prethodnom kolekcijom sam sebi zadao još veći zadatak, koji sam uspeo da izvršim i na taj način sam još jednom prevazišao sebe.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-3

Me and the machine: Ovo nam je bio drugi put da izlažemo na BAFE i ovom prilikom pohvaljujemo cijeli organizacijski tim, sve je proteklo u savršenom redu, opušteno i bez stresa. Modeli su stvarno predivni i bila nam je čast raditi s njima, čak smo odmah na reviji angažirali Milenu Panić i Jelenu Živanović da idući dan snimimo cijelu kampanju u predivnom prostoru Mikser House-a gdje je uvijek super atmosfera. Zato i volimo BAFE.

Marija Dujović: S obzirom da sam prvi put učestvovala na Balkan Art Fashion Event-u i više sam nego zadovoljna ishodom, organizatori su ispratili moje želje do samog kraja kao i ceo tim koji je bio zadužen za izgled svakog modela, i koji su pomogli da se isprati cela priča.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-9

Andrea Jovanovska: Utisci sa tek završenog  5. BAFE-a su jako pozitivni, učestvovalo je mnogo dizajnera koji su predstavili svoj rad, smenjivali su se različiti modni performansi što je sve skupa bilo vrlo zanimljivo, a mislim da je i publika uživala. Zadovoljna sam samom organizacijom modne manifestacije, pohvalila bih sve u organizaciji, mada moram priznati da mi se više svideo ambijent u Mikser House-u nego u klubu Drugstore.

Kada je u pitanju moja revija bilo je malo pozitivne treme i strepnje kako će publika reagovati na kolekciju i da li će sve proći u redu. Međutim, nakon revije naišla sam na dobru reakciju publike i pozitivne komentare. Sve to jako prija i puno znači, daje mi podstrek da nastavim sa daljim usavršavanjem i napredovanjem. Takođe, mislim da je publika pozitinvno reagovala na rad svih mojih kolega. Zadovoljna sam svojim učešćem na BAFE-u i želela bih da se zahvalim manekenkama, bile su zaista predivne i kao prave dame iznele kreacije.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-10

Koja kolekcija je po vašem mišljenju napravila veliki uspeh na upravo završenom BAFE-u, koga biste izdvojili i pohvalili?

Stefan Ristić: Nikako ne mogu da se odlučim između brenda Me and the machine koji čini dizajnerski dvojac Berislav Kovačević i Vanja Veselić i super talentovanog dizajnera Kruna Jendrijeva. Takođe bih izdvojio naše fenomenalne mlade dizajnerke Andreu Jovanovsku i Natašu Kekanović koje su ostale dosledne svom radu.

Me and the machine: Bili smo prva 2 dana na BAFE, istaknuli bi našeg kolegu Krunu Jendrijeva, imali smo zajednički modni izlet u Beograd, zatim Stefana Ristića koji je sa samo nekoliko modela napravio pravi modni spektakl, te završnu reviju modne škole.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-6

Marija Dujović: Na ovogodišnjem završenom BAFE-u, kolekcija koja mi je privukla pažnju i koju bih izdvojila je kolekcija Manuele Manojlović, puno zanimljivih detalja, boje, kombinacija materijala i odlična izrada.

Andrea Jovanovska: Izdvojila bih i pohvalila mladog, ali jako talentovanog i perspektivnog umetnika i dizajnera Stefana Ristića. Privukao je moju pažnju još na prethodnom BAFE-u sjajnom kolekciom „The Last Emperor“, specifičnim i zanimljivim kapama sa čirokanama, kao i sada kolekciom „Predator“. Specifičan momenat crnog leptira bio je zanimljiv i dao jako efektan izgled kolekciji. Sve pohvale zaista, uvek je zanimljiv i inovativan, želim mu puno uspeha u daljem radu i mnogo dobrih revija.

Kako je nastala vaša poslednja kolekcija, šta vas je inspirisalo?

Stefan Ristić: Kolekcijom ,,Predator” želeo sam da stvorim jaku ženu koja dominira u društvu, ženu koja svojom pojavom oduzima dah i sve oko sebe čini neprimetnim. Razmišljao sam kako bi bilo kada bi srce velike zveri koja ubija da bi opstala (predatora) bilo premešteno u telo prelepe žene pa sam svoju viziju preneo na papir i nacrtao skice. Heroina je mračna. Odeća je izrađena od kože, muslina, trikotaže i tila ukrašena hiljadama ručno prišivenih sitnih kožnih detalja.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu

Me and the machine: Sa novom kolekcijom “Conceal/Expose” preispitali smo funkciju odjeće kao nečega što istovremeno prikriva, ali i otkriva našu ličnost i tijelo, označavajući svaki odjevni predmet kao mjesto sudara privatnog i javnog. Ideja dolazi zbog naglog eksponiranja privatnosti u današnjem vremenu (od društvenih mreža do realitija), a glavna inspiracija dolazi iz arhitekture – nebodera, staklenih ovojnica i elemenata poput zavjesa, što se vidi u korištenim materijalima koji imaju pad poput zavjesa ili u prorezima koji otkrivaju tijelo.

Marija Dujović: Glavna inspiracija za kolekciju ”Dont Grow Up It’s A Trap” je sećanje na detinjstvo, prošlost, nežnost, jednostavnost, ženstvenost. Tu je i silueta 60-ih godina prošlog veka. Preovladavaju pastelne boje kao što su roze, bela, lila, siva, zelena, a tu su i nešto tamnije boje kao što su ljubičasta i pink. Osam outfita čine – ručno pleteni džemperi, bunde, suknje, haljine, šortsevi visokog pojasa, bluze. Od materijala – Merino vuna, impregnirano platno, veštačko krzno, pamuk, viskoza.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-7

Andrea Jovanovska: Moja poslednja kolekcija „Combination“ je nastala u želji da kroz kombinaciju različitih prirodnih materijala i kontrast boja, napravim kolekciju koja govori o primenjenoj umetnosti, da pritom bude jako svedena i da svaki odevni komad dozvoljava kombinovanje na više različitih načina. Ideja mi je bila da, kroz  modele koji su nosivi i praktični, pokažem kako vidim i doživljavam modernu i savremenu ženu koja, u isto vreme simbolizuje lepotu, prefinjenost i eleganciju, ali i hrabrost, snagu i posvećenost. Kolekcijom dominiraju modeli koji prate liniju tela i ističu žensku figuru, kao i snagu njene ličnosti, u kojima se žena oseća samouvereno i snažno, sa puno stila, ženstvenosti i elegancije. Kolekcija je inspirisana futurističkim pristupom dizajnu, dominiraju detalji sa upečatljivim geometrijskim oblicima, dinamične i prave linije, jaki kontrasti boja i kombinacije različitih materijala. Takođe, prisutan je minimalizam i jednostavnost kroja koja je upotpunjena stvaranjem umnoženih poruba koji daju treću dimenziju i specifičnost samom modelu i kolekciji. Inače, inspiraciju crpim i pronalazim u mnogim stvarima, u svemu što me okružuje, u prirodi, prijateljima, muzici, istoriji umetnosti, raznim stilovima u arhitekturi. Ponekad može da me inspiriše i neki kadar iz filma ili muzičkog spota, neka fotografija, zatim sam materijal  i njegova boja i tekstura. Sve zavisi od raspoloženja, vremena i prostora, nema pravila. Moda je moja velika ljubav i modni dizajn doživljavam kao vrstu umetnosti kroz koju mogu da izrazim svoj stil, talenat, stav i mišljenje, ali i da stvorim nešto lepo, novo i drugačije.

Šta je po vašem mišljenju najbitnije kako bi dizajner izgradio svoj stil i prepoznatljivost i koliko zapravo ima prostora da se izmisli nešto novo i neočekivano u vremenu u kome se sve reciklira?

Stefan Ristić: Samo istinski talenat nadograđen ozbiljnim radom i ljubavlju prema poslu može izgraditi sopstveni stil i stvoriti nešto novo i neočekivano.

Me and the machine: Najbitnije je stvoriti kvalitetan proizvod – proizvod koji je dobro promišljen, pomno razrađen, kvalitetno izveden i prezentiran u najboljem svjetlu. Zapravo cijeli taj proces nastanka neke kolekcije je  kompleksan, kod nas traje i do godinu dana i rezultat je istraživanja, pokušaja i promašaja – i ponekad izlazi iz okvira odjeće i prelazi u istraživanje arhitekture, trodimenzionalnih oblika i prostora koji nas okružuje. Sve je to velik prostor koji potiče na razmišljanje, djelovanje i neprestano traganje za nečim novim i drugačijim.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-5

Marija Dujović: Za izgradnju autentičnosti na prvom mestu, dizajner mora da upozna (i krene od) sebe, da ne bi zalutao, što je čest slučaj. Svakako, konstantno, mora da radi na sebi, kako bi nadogradio svoje znanje i umeće. Trebalo bi da se osloni na sopstveni instinkt i na kraju mora da shvati značenje reči SLOBODA, kako bi onda oslobođen, možda, postao inventivan -ali sasvim je dovoljno da bude kreativan i drugačiji.

Andrea Jovanovska: Po mom mišljenju je, pre svega, jako važno za svakog dizajnera i umetnika da ima osećaj za lepo i da estetika bude deo njegove unutrašnje prirode. Takođe, da bi mladi dizajner izgradio svoj stil i prepoznatljivost  neophodno je da ima ogromnu volju, ljubav prema modi, dizajnu i umetnosti, da uloži naporan rad i trud koji zahteva odricanje, energiju i vreme. Jako je važno podsticati radoznalost, otkrivati, razvijati i usavršavati svoje potencijale i talente, širiti svoja znanja i iskustva. Bez obzira na to što se danas gotovo sve reciklira ipak mislim da ima puno prostora da se izmisli nešto inovativno, drugačije i neočekivano. Upravo su dizajneri na BAFE-u to i pokazali.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-11

Koja je najveća mana domaće modne scene i uopšte modne scene u regionu?

Stefan Ristić: Najveća mana domaće modne scene je što se mladima ne pruža dovoljno prostora za predstavljanje u  javnosti. Previše pažnje se, nažalost, posvećuje raznim medijskim ličnostima koje se bez adekvatnog obrazovanja bave modnim dizajnom. Ne bih izostavio ni kopiranja svetskih modnih dizajnera što samo dokazuje neoriginalnost i nemaštovitost.

Me and the machine: Prvo, najveća mana jeste nedostatak pažnje za mlade dizajnere. Teško je početi od nule, treba mnogo ulaganja, prvenstveno novčanih, da bi se ostvario nastup na nekom od modnih evenata. Srećom, zato postoje alternativni eventi poput BAFE ili kod nas Fashion Incubator koji mladim dizajnerima osiguraju cijelu produkciju i medijsku popraćenost. Drugo, modna scena trenutno je prezasićena trendovima, a moda je nešto što nije samo trend nego umjetničko izražavanje i trebalo bi više pridavati pažnje na takav modni izričaj.

Marija Dujović: Mana ima i previše, a najveća je, zaista, nedostatak novca. Mišljenja sam da modna scena ne nastaje i ne razvija se samo na nedeljama mode ili nekim drugim sličnim manifestacijama, te da je i to razlog za stanje kakvo jeste na našoj modnoj sceni.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-8

Andrea Jovanovska: Najveća mana modne scene u Srbiji je što se ne ostavlja dovoljno prostora za mlade i neafirmisane dizajnere. Mislim da se previše medijske pažnje posvećuje raznim javnim ličnostima koje nemaju smisao za estetiku i stil, kao ni smisao za umetnost.

Da li mislite da je teško biti dobro stilizovan kada temperature padaju ispod nule i koji je vaš savet?

Stefan Ristić: Mislim da je zimsko vreme idealno za sve ljude koji vole biti stilizovani od glave do pete. Ja sam uvek za crnu boju, kapute i bunde sa ogromnim kapuljačama, uske pantalone i duboke čizme.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-2

Me and the machine: Moguće je imati odličan stajling i kada temperature padnu ispod ništice – dobar i upečatljiv kaput je najbolji izbor. Ili običan kaput sa krupno pletenim velikim šalom. Također i igranje sa slojevima odjeće. A i ove sezone vidjeli smo mnogo modela obuće ravnih platforma potplata tako da se i na poledici može biti stylish!

Marija Dujović: Kao neko ko voli zimu, a pogotovo zimske komade odeće, mislim da nije teško biti dobro stilizovan kada temperature padaju ispod nule. Po meni slojeviti način odevanja je jedan od primera za savršen zimski styling. Izdvojila bih Oversized džempere i kapute.

Andrea Jovanovska: Mislim da nije teško biti dobro stilizovan na temperaturama ispod nule, važno je samo imati stila i osećaj za estetiku. Smatram da mlade devojke ne bi trebale po svaku cenu da prate modne trendove, već da nastoje u izgradnji sopstvenog stila i vizuelnog identiteta. Moj savet je iskombinovati neke odevne komade iz moje kolekcije jesen/zima 2015. sa dobrim kožnim bajkerkama koje nepogrešivo idu uz svaku kombinaciju.

Mladi-dizajneri-na-pravom-putu-12

fotografije: Monika Pavlović i Mina Delić

Share