Mikroplastika je pronašla svoj put i do ljudskog organizma, istraživanja pokazuju

Mikroplastika se infiltrirala u svaki deo našeg sveta – okeane, zemlju, vazduh i hranu – a nedavno su naučnici otkrili prisustvo sitnih čestica u ljudskim organima i tkivima. Prema podacima inicijative Plastic Oceans, godišnje se proizvede oko 300 miliona tona plastičnog otpada, i ukoliko isti  nije biorazgradiv, proizvodi se fragmentiraju u sitnije  komade koji se nazivaju mikroplastika (manje od 0,2 inča (5 mm))  i nanoplastika (manje od 0,001 mm).

Mikroplastika svojim negativnim uticajem pustoši morske ekosisteme, a sve je više dokaza o njenom negativnom uticaju na zdravlje ljudi. Novo istraživanje, sprovedeno od strane dvoje studenata sa Univerziteta Arizona State (ASU), pokazalo je da se mikroplastika nakuplja i u ljudskim organima. Studija iz 2018. godine već je otkrila da je ima brojnih dokaza da je mikroplastika prolazila kroz ljudska creva. Studenti su svoja otkrića predstavili u ponedeljak na virtuelnoj izložbi Američkog hemijskog društva (ACS).

„Plastiku koja kontaminira životnu sredinu možete pronaći na gotovo svim lokacijama sveta, a u sveha nekoliko decenija mi smo prešli od toga da plastiku doživljavamo kaopraktičnu divotu i da je smatramo pretnjom. „Postoje dokazi da plastika uzurpira i naša tela, ali vrlo je malo studija koje su je potražile tamo. Mi u ovom trenutku ne znamo da li je ova plastika samo šteta ili predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.” navode istraživači.

Veruje se da je ovo prva studija koja se bavila ispitivanje mikro i nanoplastike u ljudskim organima. „Donatori tkiva pružili su detaljne informacije o njihovom načinu života, ishrani i profesionalnom izlaganju“, rekao je dr Rolf Halden, koji vodi laboratoriju ASU. „Budući da ovi donatori imaju tako dobro definisanu istoriju bolesti, naša studija daje prve tragove o potencijalnim izvorima i putevima izloženosti mikro i nano plastikama.”

Uticaj plastičnog zagađenja na ljudsko zdravlje predmet je sve većeg broja studija. Prošle godine, dr Ivone Mirpuri, specijalistkinja za hormone, otkrila je da hemikalije korišćene za pravljenje plastike mogu da dovedu do porasti niza bolesti i stanja kod ljudi od smanjene plodnosti do gojaznosti, dijabetesa, raka, srčanih udara i neuroloških stanja, zaštite životne sredine, piše u tekstu časopisa Environment Journal. Takođe, postoje istraživanja o negativnom uticaju plastike i na druge vrste, poput onih koji nam otkrivaju da mikroplastika može oštetiti plodnost ostriga i negativno uticati na respiratorni i reproduktivni sistem riba.

izvor: independent.co.uk

Share