Međunarodni festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici – jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, čije će se dvadeset i treće izdanje održati od 25. do 30. septembra, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Medjunarodni-festival-pozorista-za-decu

Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.

Tokom šest dana, krajem septembra grad na krajnjem severu zemlje transformisaće se u epicentar umetnosti za decu, koja će imati prilike da uživaju ne samo u predstavama u glavnom takmičarskom programu Festivala, već i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu…

Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg Festivala vladalo je i ove godine izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima učešća, koji su posledica značajnog smanjenja budžeta: prijavljene su čak 234 predstave iz 53 zemlje.

Medjunarodni-festival-pozorista-za-decu2

Selektor Slobodan Marković u uži izbor za zvaničnu selekciju uvrstio je 26 predstava, od kojih će 15 biti prikazano na Festivalu. Predstave u takmičarskom programu igraće se od ponedeljka, 26. septembra do petka, 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“. Svaka od predstava biće izvedena na izvornom jeziku.

U užem izboru za zvaničnu selekciju nalaze se predstave iz Argentine, Indonezije, Italije, Kenije, Kolumbije, Izraela, Rusije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Kanade, Poljske, Rumunije, Španije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Posebno smo ponosni na ovogodišnji 8. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade za koji je ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizator učesnicima ne pokriva putne troškove. Forum, koji organizujemo u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, veoma je značajan segment Festivala i deo je višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog započet 2009. godine.

Medjunarodni-festival-pozorista-za-decu3

Naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je „Mit u savremenom pozorištu za decu“, a u cilju kritičkog promišljanja savremenog pozorišnog stvaralaštva za najmlađe prisutnima će biti prezentovano 18 saopštenja učesnika koji dolaze iz Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Meksika, Norveške, Ukrajine i Srbije. Forumom od 2014. rukovodi prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore.

Činjenica da stručnjaci sa svih meridijana smatraju da je učešće na Forumu Festivala u Subotici stvar naučnog prestiža, uz podatak o broju prijavljenih predstava za takmičarski program, svedoči o izuzetno velikom ugledu koji Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici uživa u svetu.

Tokom šest dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope, sveta, i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i medijskih kuća.

Medjunarodni-festival-pozorista-za-decu4

Autorka plakata 23. Festivala je Aleksandra Bojanić sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, mentor je bio prof. Zdravko Mićanović.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Zasnovan na visokim dometima savremene estetike pozorišta, usmerene i okrenute biću i percepciji mladog gledaoca Festival je, ponuđenim repertoarom, i te kako doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti. On je umeo da uoči, prepozna i prezentuje sudu najšire javnosti sve ono do čega je danas stalo stvaraocima u pozorištima za decu. Otuda dvadeset i dve njegove minule godine i učešće pet stotina pedeset dramskih ansambala iz četrdeset i šest zemalja sveta zapravo jesu ne pregled, nego prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što ga jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica.

Share