Medoliki zeka kao jedna od najugroženijih životinjskih vrsta

Ili Pika (Ochotona iliensis) ili Tjanšanska pika je veoma retka životinjska vrsta. Pripada rodu zečeva ali likom podseća na medu.

Medoliki-zeka-kao-jedna-od-najugrozenijih-zivotinjskih-vrsta

Ovaj slatki zeka za koga neki veruju da je poslužio kao uzor za lik Pikaču iz Pokemona, živi u severozapadnoj Kini i od trenutka kada je vrsta otkrivena (1983.) prošlog leta je viđen i fotografisan prvi put posle gotovo 20 godina.

Medoliki-zeka-kao-jedna-od-najugrozenijih-zivotinjskih-vrsta3

Dovoljno “srećan” da naleti na retke životinjice i fotografiše ih u svom prirodnom staništu imao je konzervacionista i biolog Li Wiedong. Procenjuje se da ih ima čak manje od 1000 pa nije ni čudo što se sa nama zeka ovoliko dugo igrao žmurke. Ove slatke medolike-zeke spadaju u ugrožene vrste i ređe su čak i od pandi.

Li je bio taj koji je prvobitno i otkrio ovu retku vrstu, a onda je godinama gledao kako ona izumire pred njegovim očima. Li tvrdi da se broj pika od 1983. godine kada ih je otkrio smanjio za gotovo 70%.

Medoliki-zeka-kao-jedna-od-najugrozenijih-zivotinjskih-vrsta4

Pika živi na velikim visinama na planinama i na njih se dramatično odražavaju globalne klimatske promene. Li tvrdi da se njihovo stanište s godinama pomera na više dok istovremeno postaju lak plen grabljivicama zbog toga što nemaju urođenu sposobnost da glasovno jedna drugu upozore na opasnost. Zeke su veličine oko dvadesetak centimetara i veoma su umiljate i mazne.

Medoliki-zeka-kao-jedna-od-najugrozenijih-zivotinjskih-vrsta2

Za ovim presaltkim medolikim zekom poludeo je ceo svet, a mi se nadamo da će biolozi uspeti da sačuvaju ovu ugroženu vrstu od istrebljenja.

 foto: National Geographic 

Share