Kruna: rivaliteti, romanse i igre koje su obeležile drugu polovinu XX veka

Jedna od serija o kojoj ne prestaje da se govori je Netfliksova „Kruna”, priča o najpopularnijoj kraljevskoj porodici čije članove ljudi i van Ujedinjenog kraljevstva naprosto obožavaju, i s pažnjom prate ključne događaje poput venčanja ili vesti o napuštanju društvenih uloga koje su dodeljene stupanjem pod „krunu”.

Iako su danas aktuelni detalji iz života mlađih članova porodice kao što su prinčevi Hari i Vilijam, interesovanje za kraljicu Elizabetu prisutno je od dana kada je nasledila presto. Na početku serijala upoznajemo se sa mladom Elizabetom, nespremnom da nasledi svog oca i vlada britanskim kraljevstvom. Ona u svom prvom obraćanju putem radio talasa obećava da će dati sve od sebe kako bi svoj narod učinila ponosnim. Kako je ova scena istorijski događaj, i postoje snimci njenog govora, dosta situacija koje gledamo su zapravo imaginacija i pogađanje kako se to kraljevska porodica ponaša iza zatvorenih vrata.

Mašta Pitera Morgena osmislila je sve dijaloge, poglede i uzdisaje, onako kako bismo očekivali da se ljudska bića ponesu kada se nađu pred zadacima poput onih koje obavlja kraljevska porodica. Međutim, glumci su se, i to briljantno, distancirali od imitiranja, te su svojim ulogama dali poseban karakter.

Kako vreme odmiče kroz seriju i sezone, događa se jedna jako zanimljiva stvar specifična kada je u pitanju „Kruna”, glumci se menjaju. Kler Foj je krunisana kao Elizabeta, dok je Vanesa Kirbi u ulozi princeze Margaret osvojila srca gledalaca. Bilo je nemoguće zamisliti nekog drugog, kako kada je u pitanju Kler tako i kada je u pitanju Vanesa, ali su u trećoj sezoni ulogu sestara preuzele Helena Bonham Karter i Olivija Kolman.

Saosećanje sa princezom i njenom potrebom da živi iole bezbrižnim životom, kod gledalaca snažnije je iz epizode u epizodu. Nerazumevanje koje je bilo prisutno oko Margaret, Helena prenosi na gledaoce svojim odsečnim odgovorima interpretirajući je kao nedodirljivu, dok se istovremeno lomila pred našim očima žrtvujući sebe zarad porodice.

Helena nam je približila slabosti kraljevskih članova, zavoleli smo Margaret i osuđivali kraljicu, ali ne toliko intenzivno koliko kada je u četvrtoj sezoni na scenu stupila princeza Dajana. Fanovi su nervozno čekali da se drama princa Čarlsa i Dajane pretoči u epizode od po sat vremena.

Skandali su od početka ove veze bili prisutni, međutim, narod prevaru princa Čarlsa nije mogao da oprosti, zato što su svi bili opčinjeni ljupkošću princeze Di. Priča o „Princezi naroda” kako su je nazivali, čak i 23 godine nakon njene smrti, mnogima je so na ranu, te Morganova mašta ponovo dolazi u prvi plan i pomaže u misiji –  kako prikazati već viđeno i poznato na nov, svež način? Jednostavno, pronaći glumicu koja će se publici dopasti isto koliko i sama Dajana.

Naivno lice, prepoznatljivo princezino držanje, prijatan glas i stil odevanja koji je obeležio osamdesete, uz Emu Korin, pružaju iluziju princezine reinkarnacije. Ali bajka, ipak, ne postoji. Nezrela devojka ukalupljena u model kakav je potreban predstaviti narodu sa sobom nosi opekotine koje se ne mogu sakriti glamurom. Problemi psihičke prirode navrli su na površinu kratko nakon bajkovitog venčanja, uprkos tome što se Dajana sama sa njima borila, u hladnim prostorijama palate, bez mogućnosti da potraži pomoć.

Nova sezona „Krune” nas osim sa Dajanom upoznaje i sa prvom ženom predsednicom vlade Ujedinjenog kraljevstva, Margaret Tačer, koja je prekinula vladavinu niza premijera koji su pripadali višoj klasi. Margaret Tačer, koju glumi Džilijen Anderson, uvela je brojne ekonomske mere i promene dok je bila na vlasti, zbog čega način njene stroge vladavine objedinjava pojmom „tačerizam”. Kompleksnost odnosa između kraljice Elizabete i Margaret Tačer najbolje opisuje princ Filip u seriji – „dva medveda ne mogu živeti u jednoj pećini”.

I dok i dalje ne znamo ko će igrati mlade kraljeviće u narednoj sezoni, znamo da se priča bliži današnjem trenutku zbog čega stvari postaju još interesantnije, a publika otvorenih očiju posmatra, baš kao što je to slučaj i sa događajima iz Bakingemske palate.

Share