Kratki igrani film „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića na festivalu u Lokarnu

Deo zvanične konkurencije takmičarskog programa Pardi di domani predstojećeg, 72. međunarodnog filmskog festivala u Lokarnu (od 7. do 17. avgusta) je i srpsko kratkometražno igrano ostvarenje „Poslednja slika o ocu“ u režiji Stefana Đorđevića.

Sinopsis: Dušan (39) i Laza (9) putuju za Beograd jer je Dušan u terminalnoj fazi maligne bolesti i potrebna mu je medicinska pomoć. Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu koji jedino ima Dušana. Uzrujan i pogubljen, pokušava da ostvari kontakt sa rođenom sestrom sa kojom se nije video godinama.

Scenarista i reditelj ovog filma (radnog naslova Kriza svesti) je Stefan Đorđević. Saradnice na scenariju bile su Jelena Gavrilović i Andrijana Stojković. Producentkinja je Andrijana Stojković a koproducentkinja Marija Lero. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažer Dragan von Petrović, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Biljana Grgur. Pomoćnik reditelja je Bojan Pivaš, a glavne organizatorke su Nevena Petrović i Čarna Vučinić. Film nastaje pod okriljem producentske kuće All Inclusive Films dok je koproducent kuća Emote Production. Koproducenti  su: Antitalent iz Hrvatske, Staragara iz Slovenije, Minos Nikolakakis iz Grčke.

U filmu glume: Igor Benčina, Marko Matić (odabran posle kastinga od 400 dečaka koji je rađen u Paraćinu i Jagodini), Marina Redžepović, Silvija Stojanovska, Martin Knapp, Mina Nikolić, Suzana Vuković, Borivoje Božanić.

Stefan Đorđević je u izjavi za portal Filmskog centra pojasnio razloge nastanka baš ovog i ovakvog filma:

Scenario ovog filma  je nastao iz potrebe da slike sećanja artikulišem kroz priču i da pre svega izrazim koliko mi nedostaje otac. Najsnažnije osećanje koje vezujem za naš odnos je osećanje brige, njegove brige o nama i, od jednog trenutka, moje brige o njemu. Glavni dramski motiv filma i jeste taj momenat kada dečak preuzima brigu o ocu i na taj način odrasta i sazreva. Perspektiva dečaka je ona koja je meni poznata i baš zato mi je najveći izazov u pisanju bio postavljanje cele priče iz vizure oca. Tu odluku sam doneo iz želje da se stavim na njegovo mesto, jer mislim da sada kada se i sam osećam kao odrasla osoba mogu da ga razumem.

Stefan Đorđević je rođen u Boru 1987. godine. Osnovne i master studije je završio na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri kamere. Diplomirao sa kratkim igranim filmom Kamen u ruci. Na ovom filmu Stefan je bio i scenarista i direktor fotografije. Pre studija bavio se fotografijom i skejt-filmom iz hobija. Njegov amaterski film Crap bio  je inspiracija Nikoli Ležaiću za film Tilva Roš,  u kome Stefan glumi jednu od dve glavne uloge. Tokom studija režirao je nekoliko kratkih filmova. Od značajnijh osvarenja izdvajaju se: Juvenile film Jovana Todorovića, Kamen u ruci film Stefana Ivančića i Krila i stvari, film Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića.

Foto: Stefan Đorđević

Share