Kozmetika za muškarce

Ulepšavanje i nega muškaraca poznata je još od pre 5000 godina.  Zna se da su muškarci u Egiptu farbali kosu kanom, Asirci parfimisali svoje kupke, a imućni muškarci u Kini ukrašavali i negovali svoje duge nokte. Luj XIII je izgubio kosu još u 23. godini, pa je zbog sklonosti da nosi periku, ovaj detalj za glavu postao vrlo popularan na celom dvoru.

Savremeni muškarac sve više koristi razne kozmetičke preparate radi zaštite, nege i čišćenja tela. Na tržište svakodnevno dolaze novi preparati za negu lica i tela za oba pola. Sa finansijskog aspekta potrošnja kozmetičkih preparata za muškarce raste iz godine u godinu. To se, pre svega, odnosi na preparate za brijanje, preparate koji se koriste pre i posle brijanja, brijače i sečiva, sapune i kupke, dezodoranse, preparate za negu kože i preparate za negu kose. Prve kozmetičke kuće koje su počele da proizvode kozmetiku za muškarce bile su Nivea i L’oréal, dok ih danas na tržištu ima jako veliki broj.

Koža žene i muškarca ima istu građu, ali se histološki i fiziološki razlikuju. Te razlike se temelje na različitom hormonskom statusu dva pola. Muški organizam proizvodi više androgenih steroidnih hormona i to testosterona, koji je pored ostalog odgovoran i za razlike u izgledu i nekim funkcijama kože. Epidermis kože muškarca je deblji od epidermisa kože žene. Dermis je takođe deblji i bogatiji kolagenskim i elastičnim vlaknima. Zato muškarci kasnije dobijaju bore na licu od žena.

muska-nega3

Posle pedesete godine života dolazi do drastičnog propadanja kolagenskog i elastičnog tkiva kod muškaraca, što ima za posledicu pojavu dubokih bora. Zbog manje debljine epidermisa i dermisa kože, kod žena je veća mogućnost smanjenja vidljivih bora korišćenjem kozmetičkih preparata ili tretmana nego kod muškaraca.

Koža muškarca ima bolju prokrvljenost nego koža žene, pa se brže otklanjaju toksini i produkti metabolizma koji mogu da utiču na starenje kože. Zbog uticaja hormona  testosterona, lojne žljezde produkuju i izlučuju više sebuma na površinu kože muškarca nego kod žena, pa je koža muškaraca masnija od kože žena. Pore na koži muškarca su veće i krupnije, a time je i koža više podložna nakupljanju nečistoća, upalama folikula  i pojavi akni. Koža muškarca takođe ima veću sklonost ka znojenju nego koža žene i fiziološka pH vrednost kože je niža (kiselija) nego pH vrednost kože žene.

Iste osobine kože muškarca i kože žene su jedino njena hidratacija i gubitak vode. Ipak najveća razlika u koži dva pola je maljavost. Svakodnevno brijanje predstavlja veliku traumu za kožu jer uništava hidrolipidni sloj sa površine kože, što  ima za posledicu pojavu iritacije, suvoće kože i infekcije.

muska-nega

Veliki broj kozmetičkih preparata za negu kože koje koriste žene ne razlikuju se mnogo od onih koji su namenjeni muškarcima, osim preparata dekorativne kozmetike. Gotovo sva sredstva za negu koja koriste žene, treba i mogu da koriste i muškarci, naravno primereno svojim godinama i tipu kože. Kako je koža muškarca bogata lipidima preporučuju se kozmetički preparati u vidu gela ili fluida sa manje masnim emolijensima i sa aktivnim komponentama u zavisnosti od tipa kože.

Kozmetički preparati za čišćenje lica mogu biti za svakodnevno umivanje lica i za čišćenje kože i omekšavanje brade neposredno pre brijanja. Njihov zadatak je da neguju, umiruju, omekšavaju i hlade kožu. Preparati za čišćenje lica sa sredstvima za blagi piling kože, vrše dubinsko čišćenje kože tako što otklanjaju mrtve površinske ćelije epidermisa, uklanjaju višak sebuma i nečistoće sa površine kože. Preparati za čišćenje lica kože sklone aknama, takođe uklanjaju višak sebuma i nečistoća sa površine kože, ali i patogene mikroorganizme i njihove metaboličke produkte, kao i ostatak kozmetičkih  ili lekovitih preparata.

Međutim, kada se govori o kozmetičkim preparatima koje upotrebljavaju muškarci obično se misli na preparate za brijanje. Ova grupa preparata koju svakodnevno koriste muškarci izrađuju se u velikom broju, različitih oblika i namena. Ispitivanja su pokazala da tokom brijanja često dolazi do povreda na koži, što potom izaziva razne infekcije. Mnogi muškarci imaju osetljivu kožu, koja se nakon brijanja crveni i deluje upaljeno. U zavisnosti od toga da li se koristi suvi ili vlažni postupak brijanja postoje preparati koji se koriste pre brijanja i za vrema brijanja.

Suvo brijanje podrazumeva korišćenje aparata za brijanje, dok vlažno brijanje podrazumeva korišćenje nožića za brijanje-žileta uz pomoć sapuna, kreme ili pene za brijanje.

muska-nega2

Preparati za suvo brijanje napravljeni su tako da ispoljavaju adstringentni efekat tj. da uklanjaju perspiracioni film sa površine kože, smanjujući trenje između brade i kože, obezbeđujući suvoću brade, čvrstu i podignutu dlaku. Oni se obično proizvode u vidu losiona, praška ili stika. Losioni sadrže alkohol, blagi adstringens (soli aluminijuma ili cinka), mentol, kamfor, neki antiseptik i lubrikans (npr.izopropilmiristat). Prašak obično sadrži talk, koloidni kaolin, cink i magnezijum stearat, magnezijum i kalcijum karbonat.

Preparati za vlažno brijanje treba da se lako rasprostiru po koži, da dobro prijanjaju na kožu, da brzo vlaže bradu, omekšavaju dlaku, da deluju kao lubrikansi između površine brijača i lica, da održavaju stabilnu penu za vrema trajanja brijanja i da se brzo ispiraju sa površine brijača i kože lica. Oni se obično izrađuju u vidu penastih kremova, ne penastih kremova, aerosol pena, gelova sa naknadnim formiranjem pene, sapuna kao penastih stikova i gelova za vlažno brijanje.

Kozmetički preparati koji se koriste posle brijanja imaju zadatak da neutrališu površinu kože od sredstava za brijanje koja su jako bazna, da deluju adstringentno i da dezinfikuju kožu, da je osveže i smanje crvenilo ili iritaciju. Oni se proizvode u obliku losiona, gela, balzama, pudera i štapića. Losioni su alkoholni, a od aktivnih supstanci najčešće sadrže alantoin, bisabolol, pantenol, destilat hamamelisa, mentol, soli cinka ili aluminijuma, ekstrakt kamilice, aloe vera gel i dr. Balzami se proizvoda sa alkoholom i bez alkohola. Puderi posle brijanja se upotrebljavaju da smanje sjaj kože, dok se štapići posle brijanja koriste za zaustavljanje manjih krvarenja. I dan danas se izrađuju od stipse uz dodatak soli gvožđa.

Nakon brijanja, koje predstavlja traumu za kožu, obavezna je upotreba preparata za negu i zaštitu kože, što je posebno važno ako je koža osetljiva. Kako bi se sprečile sve neželjene promene na koži kao što su iritacija, otok, crvenilo, produbljivanje bora, ozlede i sl. koži muškarca potrebna je specifična nega kod kuće ali i u kozmetičkim salonima. U svetu je to uobičajeno, ali većina naših muškaraca još nema te navike.

Share