Kozmetička ulja

Primena kozmetičkih ulja povoljno deluje na kožu, kosu i nokte, a ona se uglavnom koriste za negu, čišćenje i zaštitu. Kozmetička ulja su tečni, bistri kozmetički proizvodi koji sadrže prirodne i/ili sintetske tečne sastojke. Pored uobičajenih kozmetičkih ulja koja sadrže samo lipidne (masne) sastojke, postoje i tzv.”hidrofilna kozmetička ulja” koja sadrže hidrofilne (vodene) sastojke. Ovi sastojci  omogućavaju da se ulje lakše spira vodom sa površine kože, a takođe i da se bolje rastvori u vodi. Kozmetička ulja pored lipidnih komponenata, sadrže još i antioksidante, boje i mirise.

Kozmeticka-ulja-3

Prema svojoj nameni kozmetička ulja mogu biti:

  • ulja za negu kože,
  • ulja za čišćenje kože,
  • ulja za zaštitu kože,
  • ulja za masažu i
  • ulja za negu i zaštitu kose

U sastav kozmetičkih ulja, kao lipidne komponente ulaze biljna ulja, mineralna ulja i/ili sintetska ulja. Veliki je broj prirodnih biljnih ulja koja ulaze u sastav kozmetičkih ulja, a njihov izbor zavisi od namene kozmetičkog ulja. Najčešće korišćena prirodna biljna ulja su: ulje avokada, jojobe, lešnika, slatkog badema, makadamija oraha, masline, ricinusa, koštica grožđa, koštica kajsije, ljuske pirinča, semena konoplje, pšeničnih klica, soje, crne ribizle, kikirikija, kukuruza, susama…

Kozmeticka-ulja

Ova ulja sadrže veći procenat nezasićenih masnih kiselina među kojima je i oleinska koselina. Kao takva, biljna ulja dobro penetriraju kroz kožu i dobro se razmazuju po njenoj površini, daju dobar vlažeći i nemastan efekat, pa kožu čine mekom i baršunastom. Prirodna ulja su veoma kompatibilna sa lipidima kože pa tako poboljšavaju barijernu funkciju kože i smanjuju gubitak vlage iz njenih dubljih delova. Od sintetskih ulja u sastav kozmetičkih ulja najčešće ulaze izopropilmiristat, izopropilpalmitat, deciloleat, etilheksilstearat, kaprilno/kaprinski trigliceridi kao i neka druga ulja. Od mineralnih ulja najčešće se koristi tečan parafin, a od silikonskih ulja dimetikon i ciklometikon. Kao prirodna tako  i ova ulja imaju emolijentnu ulogu, a to znači da poboljšavaju vlaženje kože, glatkoću kože i vizuelno  redukuju znakove suve kože. Biljna ulja su sklona oksidaciji što može dovesti do užeglosti preparata. Da bi se sprečila ta oksidacija koriste se antioksidansi kao što su ά-tokoferol, BHT(butilhidroksitoluol) i BHA(butilhidroksianizol). Boje i mirisi se u kozmetička ulja dodaju po potrebi, jer mogu da iritiraju kožu.

Kozmetička ulja za negu kože

Razlikujemo ulja za negu suve kože lica (face oil), za negu kože tela (body oil), za negu kože beba i ulje za negu kože noktiju. Biljna ulja koja ulaze u sastav kozmetičkog ulja za negu suve kože lica (face oil) su najčešće avokadovo ulje, ulje pšeničnih klica, ulje kikirikija, ulje lešnika. Takođe, u sastav ovih preparata ulaze i sintetska ulja, antioksidansi, kao i biljni ekstrakti (arnike, nevena, kantariona ili kamilice) i liposolubilni vitamini A, E i F.

Kozmetička ulja za negu tela (body oil) se koriste za negu suve i osetljive kože tela, za negu osteljive kože posle sunčanja i kao prevencija strija, koje nastaju u trudnoći ili promenom telesne težine. Ona obično sadrže ulje lešnika, ulje pšeničnih klica, maslinovo ili bademovo ulje, sintetske emolijense, ciklometikone, tečni parafin, biljne ekstrakte (kantariona, pasiflore, nevena, arnike), vitamine A,E,C i etarska ulja (ruzmarina, lavande ili citrusa).

Kozmeticka-ulja-2

Za negu kože oko noktiju i nokatne ploče, kao i za premašćivanje i ovlaživanje nokatne ploče koriste se kozmetička ulja za negu noktiju. Ona sadrže ulje jojobe, suncokreta, slatkog badema, kokosa, susama, pšeničnih klica, avokada, sintetska ulja, ciklometikone, hidrolizate proteina, vitamine A,D,E i F, biljne ekstrakte (kantariona, šargarepe, centele ili aloa vere).

Kozmetička ulja za čišćenje kože

To su ulja za skidanje šminke sa područja oko očiju, ulja za negu i čišćenje kože beba, ulja za kupanje i tuširanje i ulja za kupanje beba. Ulja za skidanje šminke sadrže masne sastojke koji dobro čiste i neguju kožu kao što je tečni parafin, ulje slatkog badema, izopropilmiristat, deciloleat kao i PAM-ove (površinski aktivne materije) tipa polisorbata.

Često kupanje isušuje kožu. Ulja za kupanje ne smeju da isušuju kožu već da je premašćuju, a u većini slučajeva da omekšavaju i mirišu vodu a nekada i da boje vodu. Ona mogu biti flotirajuća ulja za kupke (floating bath oil, spreading bath oil, film-forming oil), zatim disperzibilna ulja za kupke (blooming bath oil, dispersible bath oil, cream bath oil) i ulja za kupke koja formiraju penu (foaming bath oil). Flotirajuća ulja ne sadrže PAM pa zbog toga nemaju značaj za uklanjanje nečistoća, već samo za omekšavanje i mirisanje kože. Upotrebljavaju se tako što se posipaju po površini vode i na njoj ostaju da plivaju. Disperzibilna ulja bolje peru. Dodavanjem ovih ulja u vodu za kupanje formira se mlečno-bela emulzija. Ova ulja obično sadrže vitamine A, E , F, uljane biljne ekstrakte i etarska ulja. Ulja za kupanje koja formiraju penu bolje peru jer sadrže i do 25% PAM-a (nejonskog) kao i stabilizatore pene. Ulja za tuširanje (shower oil) nanose se na kožu direktno tokom tuširanja i u kontaktu sa vodom obrazuju penu. Sastoje se od smeše mineralnog ulja, biljnih ulja (jojobe, avokada, soje, makadamija), sintetskih estara, supstanci za premašćivanje koje ne dozvoljavaju isušivanje kože,  PAM-a čak i do 45% i mirisa.

Kozmeticka-ulja-5

Kozmetička ulja za zaštitu kože

Se dele na ulja za zaštitu kože od sunca i ulja za zaštitu kože od uboda insekata. Pored smeše mineralnih, biljnih i sintetskih ulja, ulja koja štite kožu od sunca (ulje semena čileanske maline, ulje čileanskog lešnika, ulje jojobe, ulje pirinčanih klica, ulje susama i dr.) sadrže i liposolubilne UV filtre.

Kozmetička ulja za zaštitu i negu kose

Se dele na ulja za negu i zaštitu suve i oštećene kose i na ulja za postizanje sjaja i zaglađenosti kose. Za negu suve i oštećene kose obično se koriste kokosovo ulje, avokadovo ulje, marokansko (arganovo) ulje, tečni parafin, izocetilalkohol, UV apsorberi i kondicioneri. Za postizanje sjaja kose koriste se derivati miristinske kiseline (polipropilenglikol-3-benzil-etilmiristat). Visok procenat miristinske kiseline nalazi se u kokosovom i babasu ulju.

Kozmetička ulja za masažu

Treba dobro da penetriraju kroz kožu, da se dobro razmazuju po koži i da nisu lepljiva. Ona kožu čine elastičnom, mekom i glatkom. Obično se sastoje iz maslinovog ulja i bademovog ulja u odnosu 1:1, iz maslinovog i palminog ulja u različitim odnosima, kao i parafinskog (lakog) ulja i biljnog ulja ili parafinskog (lakog) ulja i sintetskog ulja takođe u različitim odnosima. Sportisti pre ili posle treninga ili takmičenja koriste kozmetička ulja za masažu koja se sastoje od bademovog ili sojinog ulja uz dodatak vitamina E, ekstrakta arnike i etarskog ulja bora ili eukaliptusa. Etarska ulja poboljšavaju perifernu mikrocirkulaciju i tako omogućavaju relaksaciju čitavog organizma, smanjuju bol, napetost i otklanjaju otoke.

Kozmeticka-ulja-4

Uradi sam:

Za uklanjanje šminke sa kapaka ili trepavica upotrebljava se ricinusovo ili maslinovo ulje. Zato umesto skupih kozmetičkih preparata kupite bočicu ricinusovog ulja u apoteci i koristite ga za skudanje maskare. Ne samo da uklanja nečistoće sa trepavica već i pospešuje rast trepavica. Takođe je veoma efikasno i maslinovo ulje, ili smeša oba ulja u odnosu 1:1.

Najčešća etarska ulja koja se mogu dodavati u kupke su etarsko ulje ruzmarina, mente, eukaliptusa, bora i lavande. Ona se nikada ne dodaju čista već u mešavini sa baznim uljem, ili samo u malim količinama (kapima).

Etarsko ulje ruzmarina ima analgetičko dejstvo, antispazmolitičko, adstringentno i fungicidno dejstvo. Takođe poboljšava  mikrocirkulaciju organizma. Etarsko ulje mente sadrži aktivnu komponentu mentol. Ovo ulje ima antiseptičko dejstvo, antiinflamatorno i respiratorno dejstvo. Boravkom u kupki sa ovim uljem istovremeno poboljšava se periferna mikrocirkulacija organizma a udisanjem pare vrši se inhalacija disajnih puteva. Etarsko ulje eukaliptusa sadrži cineol kao aktivnu komponentu. Koristi se u kupkama 3-5 kapi, za inhalaciju 1-3 kapi i za masažu 1-3 kapi na 30ml. baznog ulja (maslinovo ili bademovo). Poseduje antiseptičko dejstvo, analgetičko i antiinflamatorno dejstvo. Etarsko ulje bora sadrži aktivnu komponentu alfa-pinen. Prirodni je antiseptik, analgetik i antibakterik. Poboljšava mikrocirkulaciju, a odličan je i za inhalaciju disajnih puteva. U kupkama u kadi koristi se 4-6 kapi ovoga ulja. Etarsko ulje lavande deluje antiseptički, sedativno i kao detoksikant. U kupkama se koristi u količini od 3-5 kapi na 50g. soli za kupanje.

Foto:morguefile.com, googleimages.com

Share