Kokedama – život sklupčan u kuglu

Sa sve popularnijim boho stilom u uređenju enterijera i trendom povratka prirodi naši domovi postaju sve zeleniji, puniji života i radosti. Ljubitelji biljaka brižljivo čuvaju i neguju svoje ljubimce koji im zauzvrat ulepšavaju životni i radni prostor i prečišćavaju vazduh. Bilo da ste ljubitelj sukulenata, egzotičnih biljaka, mirisnih i šarenih cvetnica ili ste tek uplovili u ovaj svet i upoznajete se sa biljkama, verujemo da će vam se naš predlog za zeleniji enterijer dopasti. Danas pričamo o japanskoj veštini kokedama, koja će oduševiti ljubitelje prirode i prirode u enterijeru.

Kokedama je vrsta bonsaia i u doslovnom prevodu znači kugla od mahovine. Ovakav način uzgoja cveća u Japanu ima dugu tradiciju, dok u svetu poslednjih nekoliko godina beleži sve veću popularnost. Japanci većinu stvari rade drugačije, da ne kažemo bolje. Kokedama je odličan izbor ukoliko želite neobičan, živi dekor u vašem prostoru. Kokedama se može izložiti na nekoliko načina i zbog toga pruža mnogo mogućnosti za igru bojama i proporcijama.

Ona nastaje tako što se biljka izvadi iz saksije, zajedno sa korenom, zatim obloži zemljom i mahovinom od koje se formira lopta.

Tako „upakovan“ koren možete pričvrstiti kanapom u prirodnoj boji i postaviti na ručno rađenu porcelansku tacnicu ili okačiti
na vrpcu i postaviti da visi u nizu sa drugim kokedamama, efekat je fantastičan! Kokedama se naziva još i minijaturni bonsai. Ova drevna japanska baštovanska veština zasniva se na tradicionalnoj vabisabi filozofiji koja insistira na uvažavanju nesavršenosti prirode i prihvatanju prirodnih ciklusa života. Odlike vabi-sabi estetike su jednostavnost, toplina, svedenost, prirodnost i sirovost, a kokedama je nastala kao odraz ovih principa. Ona je vremenom evoluirala pa se na ovaj način mogu uzgajati različite vrste biljaka. Kokedama je originalan način da unesete više zelenila u vaš dom.

Kokedamu možete i sami napraviti i to vrlo jednostavno. Za to će vam biti potreban supstrat koji se sastoji od 70 posto treseta, 15 posto gline i 15 posto peska. Sastojke je potrebno pomešati i formirati loptu. Biljku koju želite da izložite na ovaj način pažljivo izvadite iz saksije, odvojte zemlju od korena a onda biljku stavite u središnji deo lopte. Pokvasite mahovinu i njome obložite loptu a zatim sve to dobro uvežite i pričvrstite namotavajući kanap.

Održavanje nije komplikovano, ali varira od biljke do biljke. Kokedame zalivate prskanjem ili desetominutnim potapanjem u
činiju sa vodom. Nakon potapanja ostavite biljku da se malo ocedi a onda je izložite na željeni način. Zavisno od vremenskih uslova i vrste, biljke je potrebno zalivati nekoliko puta nedeljno. Za rast i pravilno razvijanje im je pored pažnje i ljubavi potrebno i mesto na kome će dobijati dovoljnu količinu indirektne svetlosti. Idealno mesto je na prozoru koji gleda na sever ili metar od prozora koji gleda ka jugu ili zapadu. Ne zaboravite da je zimi udaljite od radijatora ili drugog izvora toplote, a leti od klime!

Za kokedamu je najbolje odabrati manje biljke, 10 do 15cm visine. Najčešće se kao kokedama sade koralni kaktusi, minijaturne palme, patuljaste vrste fikusa, patuljasti bor, afričke ljubičice, paprat i čuvarkuće. Ukoliko niste sami vični sađenju, gotove kokedame možete potražiti u rasadnicima.

Share