Knjiga na poklon: Zgažene bulke Afiniti Konar

Originalna prča o užasima Holokausta i životu posle njega, o bliznakinjama koje se bore da prežive užase Drugog svetskog rata.

 

Sadržaj

One su bliznakinje. Perl je zadužena za: tugu, dobrotu, prošlost. Staša mora da vodi brigu o: komičnom, budućnosti, lošem.

Godina je 1944, sestre bliznakinje s majkom i dedom stižu u Aušvic. U tom mračnom novom svetu Perl i Staša Zagorski nalaze utočište u svojoj identičnosti i teše se svojim izmišljenim jezikom i dečjim igrama. U eksperimentalnoj populaciji blizanaca, poznatoj još i kao Mengeleov zverinjak, devojčice doživljavaju užase koji ih menjaju, lišavaju ih ličnosti kakve su nekad bile i teretom krivice i bola preinačavaju njihova bića. Te zime, na koncertu koji je organizovao Mengele, Perl nestaje. Staša tuguje, ali grčevito veruje da njena sestra još živi. Kad je Crvena armija oslobodila logor, ona i njen drug Feliks – dečak posvećen želji da osveti izgubljenog brata blizanca – lutaju po razorenoj Poljskoj. Izgladneli i povređeni, motivisani kako opasnošću tako i nadom, opstaju zahvaljujući uverenju da Mengele može biti uhvaćen u varšavskom zoološkom vrtu i izveden pred lice pravde. Pošto su otkrili u šta se svet pretvorio u međuvremenu, dvoje mladih preživelih moraju pokušati da zamisle budućnost u njemu. Kao sjajno smišljena priča, ispripovedana glasom tako izuzetnim da je bezgranično originalna, knjiga Zgažene bulke prevazilazi očekivanja dočaravajući neke od najmračnijih trenutaka istorije čovečanstva kako bi nam pokazala put ka večnoj lepoti, moralnom rasuđivanju i uzvišenoj nadi.

Drugi o knjizi

„Jedan od najsnažnijih i najpotresnijih romana objavljenih ove godine.“ Entoni Dor

O autorki

Afiniti Konar je američka spisateljica poljsko-jevrejskog porekla. Odrasla je u Kaliforniji. Dok je pisala Zgažene bulke, radila je i kao nastavnica, lektor i urednik obrazovnih knjiga za decu. Studirala je književnost na Državnom univerzitetu u San Francisku i Kolumbiji. Trenutno živi u Los Anđelesu.

Knjiga na poklon

Knjigu Zgažene bulke možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Zgažene bulke dobiće naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 22 – Mira. Čestitamo! Hvala što se igrate sa nama.

Share