Knjiga na poklon: Upozorenje o Sadržaju Nil Gejmen

Knjiga sadrži i horor priče i priče o duhovima, i naučnu fantastiku, i bajke, i basne, i poeziju!

Sa ovih stranica vrebaju čudovišta, ali gde ima čudovišta, tu ima i čuda. U ovoj knjizi, baš kao i u životu, postoje stvari koje mogu da vas uznemire. Ima tu smrti i bola, suza i nelagode, kao i svih vrsta nasilja, okrutnosti, pa čak i zlostavljanja. Ali ima i dobrote, ili se bar tome ponekad nadam. Pa čak i pregršt srećnih završetaka. (Jer, ipak, malobrojne su priče u kojima sve učesnike zadesi nesrećan kraj.) A postoji još nešto: poznajem damu zvanu Roki, čiji su okidač straha pipci. Njoj je zaista neophodno upozorenje za sve stvari koje na sebi i u sebi imaju pipke, naročito one sa usisnim pijavkama i koja kad se nađe licem u lice s neočekivanom porcijom lignji ili hobotnica skače iza najbližeg kauča, tresući se. Negde među ovim stranicama krije se jedan golemi pipak. Upozoreni ste. Mnoge od ovih priča se loše završavaju bar po jednu od osoba koje su u njima prikazane. Upozoreni ste. Ovde ima dužih i kraćih priča. Tu je i pregršt pesama, kojima je možda neophodno zasebno upozorenje za one ljude koje plaši, potresa ili neizlečivo zbunjuje svaki susret s poezijom. Eto. Upozoreni ste. Dok ovo pišem, negde tamo u tami se gura sijaset novih sitnih okidača i provokacija. Ova knjiga je primereno obeležena. Sada treba da strahujemo samo još od svih ostalih knjiga i, naravno, samog života, koji je ogroman, komplikovan i koji vas neće upozoriti pre nego što vas povredi. Hvala vam što ste došli. Uživajte u ovim zbivanjima koja se nikada nisu dogodila. I smatrajte da ste upozoreni.

O autoru

Nil Gejmen, pisac stripova (serijal Sendmen), priča i romana, radio-drama i filmskih scenarija, dobitnik je brojnih nagrada. Sarađivao je sa Terijem Pračetom, zapažen je kao autor dečije fantastike. Godine 2001. objavljeni su Američki bogovi, roman za koji je Gejmen dobio jednu od najprestižnijih nagrada u žanru, nagradu Brem Stoker udruženja horor pisaca. Univerzitet Kalifornija uveo je Sendmena kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima, Tori Ejmos je na čak tri svoja albuma izvodila pesme o Nilu Gejmenu, a pisac Norman Majler jednom prilikom je povodom fame oko Sendmena izjavio da je konačno dočekao jedan strip za intelektualce.

Knjiga na poklon

Knjigu Upozorenje o sadržaju možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Upozorenje o sadržaju dobila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 11 – Mirjana Stefanovic. Čestitamo! Hvala što se igrate sa nama.

Share