Knjiga na poklon: Tajni život drveća Peter Voleben

Šumarski inženjer Peter Voleben pruža nam uvid u skriveni život drveća i iznosi na videlo neverovatne stvari: drveće ima pamćenje, razmenjuje poruke, oseća bol i čak dobija opekotine od sunca i bore.

Ovaj svojevrsni priručnik namenjen je najširoj publici – onima koje interesuje biologija, ekologija ili pak žele samo da se informišu o svetu koji ih okružuje – svetu koji uzimamo zdravo za gotovo.

Sadržaj
Šume nisu sačinjene od krutih i nepokretnih bića, već visoko kompleksnih i komunikativnih bića, samo što su njihove reakcije mnogo sporije no što je to slučaj kod životinja i ljudi. Volebenova analiza prikazuje drvo kao biće sa osećanjima i karakterom. Kako ističe, biljke i drveće mogu da biraju šta će da rade; mogu da odlučuju, imaju uspomene i čak se razlikuju prema karakteru. „Mogli bismo reći da postoje dobri i loši momci”, kaže on. Drveće ima prijatelje, oseća usamljenost, vrišti od bola i podzemno komunicira putem tzv. wood wide weba. Neko drveće komunicira pomoću posebnih signala (kada insekti napadnu drvo, ono ispušta mirise i drveće u širokom krugu koje prima ove poruke priprema se za napad tako što samo za nekoliko minuta počne da luči gorke materije koje rasteruju insekte).

Bukve i hrastovi obrazuju šume koje žive hiljadama godina zato što se ponašaju kao porodice. Drveće živi u nekoj vrsti plemena i beskrupulozno štiti svoju vrstu, objašnjava Voleben. Duglazija i smreka takođe formiraju čvrste veze među pripadnicima sopstvene vrste. Vrbe su usamljenici. Ni topole nisu društvene, a breza će uništiti drugo drveće kako bi njena krošnja imala više mesta da se širi.

Gradsko drveće, prema njegovim rečima, liči na decu ulice ‒ izolovano je od ostalih i bori se snažnim korenjem.

Drugi o knjizi
„Voleben je šumama vratio dušu.“ Süddeutsche Zeitung
„Svako ko pročita ovu knjigu, posmatraće šumu na nov način.“ Der Tagesspiegel

O autoru
Peter Voleben (1964) još je kao dete želeo da se bavi zaštitom prirode. Studirao je šumarstvo i bio preko dva¬deset godina službenik Pokrajinske uprave šuma. Dao je otkaz da bi ostvario svoje ekološke ideje i danas rukovo¬di ekološkim šumskim pogonom na planini Ajfelu, gde se posvetio povratku prašuma. Često gostuje u televi¬zijskim emisijama, drži predavanja i seminare, a pored toga je autor nekoliko knjiga o šumi i zaštiti prirode.

Knjiga na poklon
Knjigu Tajni život drveća možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da zapratite Plezir na instagramu, ostavite komentar ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Instagram, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update
Nagradna igra je završena a knjigu Tajni život drveća je osvojila čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 12 – Jelena Petrović. Čestitamo!

Share