Knjiga na poklon: ŠANGAJSKA PRINCEZA Danjan Čen

Neverovatna priča o jednoj od najfascinantnijih žena Šangaja 20. veka, i svim nevoljama i teškoćama sa kojima se suočavala u periodu kada je Kina bila na pragu revolucije, između dva svetska rata.

knjiga-na-poklon-sangajska-princeza-danjan-cen

Šangajska princeza je jedna od retkih autentičnih biografija, koja govori o strahotama Kulturne revolucije. Prodata je u milion primeraka.

Sadržaj
Strahote koje je preživljavao veliki broj Kineza u vreme Kulturne revolucije, u doba vladavine komunističkog lidera Mao Ce Tunga, tema su knjige Šangajska princeza poznate savremene kineske književnice Danjan Čen. Junakinja knjige je žena iz visokog kineskog društva iz vremena između dva svetska rata, koja je najveći deo svog života provela u Šangaju. Rođena u Australiji u porodici imućnih prekomorskih Kineza industrijalaca i trgovaca, Dejzi Kvok se sa roditeljima seli u Šangaj, gde joj otac postaje direktor i suvlasnik jedne od najvećih robnih kuća. Život u luksuzu, najviše moguće obrazovanje, bezbrižno detinjstvo i mladost okončavaju se naletom Kulturne revolucije u Kini, započete 1966, masovnog nacionalnog pokreta koji je izazvao politički i ekonomski haos, a tokom koga je nasilno izgubilo život preko milion ljudi. Kulturna revolucija okončana je Maovom smrću 1976. ali njene posledice trajale su još dugo.

Dejzin muž je uhapšen kao kapitalista, vrlo brzo umire u zatvoru, ona biva izbačena iz kuće i sa sinom stanuje u sobici u potkrovlju koja prokišnjava. Imovina joj se konfiskuje, pa joj se čak nameće isplaćivanje „velikih dugova“ koje je navodno ostavio njen muž. Dejzi šalju na prisilni rad na ostrvu na reci Jangce, radi „prevaspitavanja kapitalista“, maltretiraju i kažnjavaju na najsurovije načine, ali ona uspeva da sve izdrži i kraj Kulturne revolucije dočeka ponosna i dostojanstvena. Nastavila je da živi u Šangaju, i dalje u oskudici, odbacila prilike da ode kod rođaka u SAD, tvrdeći da je živela bogat život, jer, kako kaže, „da nije bilo neprilika i teškoća, nikada ne bi saznala koliko je snažna kao ličnost“. Posle Kulturne revolucije, iako je u sedmoj deceniji života, Dejzi počinje da predaje engleski jezik i pomaže velikim preduzećima u Šangaju da ponovo uspostave kontakte sa svetom. Njen rad bio je jedan od kamena-temeljaca neverovatnog ekonomskog uspona Šangaja, jednog od najdinamičnijih i najbogatijih gradova sveta. Radila je do poslednjeg dana, a umrla u dubokoj starosti.

Posle okončanja Kulturne revolucije Dejzi Kvok postala je poznata u svetu, s njom su razgovarale poznate svetske ličnosti, pokušavajući da saznaju nešto o njenim iskustvima, a intervjuisali su je najpoznatiji svetski novinari, koji su počeli osamdesetih godina da dolaze u NR Kinu. Ali, za razliku od mnogih, Dejzi je odbijala da govori samo o negativnim aspektima Kulturne revolucije, ne želeći da nanese štetu ugledu svoje zemlje.

O autorki
Danjan Čen (1958) je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih kineska književnica današnjice. Većina njenih knjiga (objavila ih je više od četrdeset) ima status bestselera, a nekoliko je prevedeno na više svetskih jezika. Šangajska princeza je njena prva knjiga prevedena na srpski jezik. Rođena je u Pekingu, kao dete se sa roditeljima preselila u Šangaj, gde i sada živi i smatra se jednim od živih kulturnih simbola tog grada. Diplomirala je kinesku književnost. Njena knjiga Smrt učenice uvrštena je u 100 najboljih dečjih knjiga sveta. Na posebno veliki odziv čitalaca naišle su njene knjige na temu politike jednog deteta u Kini, o kojoj je pre nje vrlo malo pisano. Za autobiografski roman Devet života, o iskustvima dece u vreme Kulturne revolucije u Kini, dobila je Uneskovu „Nagradu za mir“.

Knjiga na poklon

Knjigu Šangajska princeza možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Knjigu Šangajska princeza je osvojila naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 14, Ljiljana. Čestitamo!

Share