Knjiga na poklon: PA KAO Vladimir Tabašević

PA KAO: Roman o istoriji, ljubavi i drugim nesporazumima

Roman govori o mladom piscu koji za novčanu nadoknadu piše književno uobličenu biografiju jednog pukovnika u penziji. Zaljubljuje se u njegovu negovateljicu i njihova ljubav se završava tragično. Glavni lik ovog romana jeste jezik kojim se autor neprekidno poigrava i kojim daje kritiku savremenog društa i mitova („o istoriji, ljubavi i drugim nesporazumima“) koje ono proizvodi.

Knjiga-na-poklon-PA-KAO-Vla

• Dobitnik regionalne nagrade „Mirko Kovač“ za najbolji roman autora do 35 godina, koji je napisan na prostoru biše Jugoslavije. Nagradu je dobio za roman Tiho teče Misisipi koji će Laguna uskoro reizdati.
• Svojim prvim romanom Tiho teče Misisipi ušao je u uži izbor za Ninovu nagradu.
• Po mišljenju mnogih kritičara i ljudi koje prate savremenu književnu scenu ( Teofil Paničić, Mihailo Pantić, Ivan Bevc) njegovo pisanje je jedinstveno.
• Nova nada savremene srpske književnosti.
• Autentičan stil koji tera čitaoca da roman pročita u jednom dahu (kao što se čita poezija).
• Nepretenciozna, a dobro izvedena poetska proza sa kritičkim osvrtom na savremeno društvo.

Sadržaj
Emil, mladi pisac i umišljeni genije, dobija priliku da iskoristi svoj književni talenat i za novčanu nadoknadu napiše knjigu o životu jednog pukovnika u penziji. Dok sluša starčeva sećanja koja treba da uobliči u književno uspelu formu, Emil upoznaje njegovu negovateljicu Anu, prelepu mladu devojku sa kojom ulazi u strastvenu ljubavnu vezu. Figura starca samo je povod za brojne nesporazume koje će proživeti mladi zaljubljeni par postavši žrtva sveopšteg haosa: kako društvenog, tako i onog ličnog, porodičnog. Pakao generacijskih razlika, porodičnih relacija, nerazumevanja i nemogućnosti istinskog ljubavnog susreta ispisuje se u jednom naizgled običnom ljubavnom odnosu. Iz tog pakla izrasta glavni junak romana koji nije u stanju da razluči stvarnost od svojih fantazija. Pakao ljubavi ili „pa kao“ ljubav, pakao ljudskih odnosa ili „pa kao“ ljudski odnosi, pakao pisanja ili „pa kao“ pisanje – konstantne su klackalice ovog romana koji ne računa na bilo koju drugu stvarnost osim one koju sam proizvodi.

Drugi o knjizi
„Samo za one koji se ne boje najopasnijeg od svih istraživanja: onog o sebi.“ Teofil Pančić
„Tabasević, ubeđena sam, nema pojma koga je i šta stvorio. Njegovi junaci iz romana beže glavom bez obzira.“ Ana Bubulj (lik iz romana)

O autoru
Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak-Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu. Objavio je knjige poezije Koagulum (2010), Tragus (2011), Kundak (2012), Hrvatski kundak (2014). Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: Prostori i figure (Službeni glasnik, 2013), Restart (Dom kulture studentski grad, 2014), Troje (Samizdat, B92, 2016). Njegov prvi roman Tiho teče Misisipi štampan je samostalno i našao se u užem izboru za Ninovu nagradu, nakon čega je objavljeno reizdanje ove knjige (Kontrast izdavaštvo). Za ovaj roman autor je dobio nagradu Mirko Kovač za najbolju knjigu mladog autora. Dobitnik je i regionalne nagrade za priču Rat, u okviru Biber festival. Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

Knjiga na poklon
Knjigu Pa kao možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 10 dana. Potrebno je da ostavite komentar i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Važno obaveštenje!

U dogovoru sa autorom romana, Vladimirom Tabaševićem, odlučili smo da obradujemo još dvoje čitalaca. Ne ustručavajte se da se prijavite, biće troje srećnih dobitnika! 😉

Update

Nagradna igra je završena, a dobitnici knjige Pa kao su: čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 3. -Lela Stanković, 14- Klarisa i čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 37 – Bogdan J. Čestitamo!

Share