Knjiga na poklon: OŠTRICA BRIJAČA Somerset Mom

Edicija Klasici svetske književnosti donosi kultni roman Oštrica brijača (1944) u izuzetnom prevodu Tatjane Bižić. Reč je o društvenom portretu i bildungsromanu čija je glavna tema preispitivanje vrednosti duha vremena i potraga za smislom života.

Knjiga-na-poklon-OSTRICA-BR

• Mom je bio jedan od najplodnijih i najomiljenijih engleskih pisaca 20. veka.
• Izuzetno zahtevan i lako čitljiv roman – najbolje objašnjenje velikog uspeha ovog klasika, koji je ostavio neizbrisiv trag na brojne generacije čitalaca.
• Larijev (junak romana) antikapitalistički način življenja, odbacivanje poslovne ambicioznosti i kritika potrošačke histerije postaju uzor mnogim budućim generacijama. Mom već 1944. ovim romanom proročki nagoveštava životni osećaj kasnije svojstven studentskoj revoluciji 1968. i hipi generacijama.
• Mom je odlično opisao i doba „zlatnih dvadesetih“, doba čarlstona i prohibicije. Veran portret društva koje žudi za uspehom i razonodom. Ironičnim opisima i duhovitim opaskama on raskrinkava mentalitet „koktelskih pirova“ i predstavlja ga kao trenutak ekstaze koji traje samo jednu divlju noć i završava se jutarnjim mamurlukom: nakon kraha berze 1929. mnogi imućni ljudi su izgubili čitavo bogatstvo, zavladala je epidemija samoubistava i nastupila nužnost otrežnjavanja i suočavanja sa gorkom stvarnošću.
• U Americi je ova knjiga za samo godinu dana po objavljivanju prodata u preko tri miliona primeraka. Dve godine kasnije, 1946, snimljen je i istoimeni film. Godine 1984. Oštrica brijača doživela je i svoju drugu ekranizaciju.

Sadržaj
Lari (Lorens) Darel, siroče, i Izabel Bredli, šarmantna i razmažena bogatašica, još od detinjstva predstavljaju par iz snova. Ni oni, ni svi ostali u njihovom okruženju, ne sumnjaju da će se jednog dana venčati. Kada je počeo Prvi svetski rat, šesnaestogodišnji Lari prijavljuje se kao dobrovoljac. Prilikom jednog napada život mu spasava saborac iz čete koji pritom sam gine. Taj događaj ostavlja dubok trag u Larijevom životu. Ništa se više ne odvija onako kako je bilo zacrtano i umesto da postane uspešan član visokog društva, Lari traži izlaz iz njega. Posle povratka u Čikago čini se da ga Izabela i njena majka razumeju. Međutim, prošla je čitava godina, a Lari još uvek nije spreman da prihvati dobar posao koji mu je ponuđen, i njegovi prijatelji postaju nestrpljivi. Tada odlučuje da ih napusti i otisne se u svet. U pokušaju da pronađe sebe, najpre odlazi u Pariz. Tu uživa u susretima sa umetnicima, piscima i misliocima. I sam mnogo čita i proučava filozofske spise. Po isteku još jedne godine postaje jasno da Lari nema nameru da se vrati u Čikago, pa Izabela raskida veridbu. Ona ne razume njegovu glad za samospoznajom i pokušaje da pronađe odgovore na suštinska životna pitanja. Lari odlučuje da otputuje u Indiju i tamo nastavi potragu za odgovorima. Ima potrebu da sazna da li je njegova duša besmrtna i da li smrt zaista sve okončava.

Drugi o knjizi
„Mom je veliki umetnik… Genije.“ Teodor Drajzer

O autoru
Vilijam Somerset Mom rodio se 1874. i živeo je u Parizu do svoje desete. Obrazovao se u Kraljevoj školi u Kenterberiju i na Univerzitetu u Hajdelbergu. Pohađao je zatim Medicinski fakultet pri Bolnici Svetog Tome u Londonu, s namerom da postane lekar. Uspeh prvog njegovog romana Liza iz Lambeta, objavljenog 1897, prevagnuo je da se konačno posveti pozivu pisca. Ljudski okovi, Momovo prvo istinsko remek-delo, izašli su 1915, a s objavljivanjem romana Mesec i stoparac 1919. njegova reputacija romanopisca sasvim je učvršćena. Istovremeno je izašao na glas i kao uspešan pisac dramskih komada i pripovedaka. Pored toga je pisao putopise, eseje, kritike i dva autobiografska dela. 1927. Mom se nastanio na jugu Francuske i tamo je živeo sve do svoje smrti 1965.

Knjiga na poklon

Knjigu Oštrica brijača možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Oštrica brijača osvojila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 18. – Dejina mlađa sestra. Čestitramo!

Share