Knjiga na poklon: Opet on Timer Vermes

Genijalna satira, bazirana na istoriji i neverovatnoj maštovitosti. Timur Fermes opisuje Hitlera u razgovoru s Berlincima 2011. godine. Roman koji je uzdrmao svet. Bestseler broj 1 u izuzetno politički korektnoj Nemačkoj, preveden je na 27 jezika. Snima se film po ovoj knjizi.

Odlomak

„Malo-pomalo, moje prisustvo ispred kioska počelo je da izaziva određene probleme. Moja ličnost je, posebno kod mlađih radnika, izazivala određenu veselost, pa čak i priznanje, izražavano kroz reči kao što su „kul“ i „super“. Meni su one bile nerazumljive, ali je njihov izraz lica bio dovoljan da zaključim kako me ti mladi ljudi veoma poštuju.“

Sadržaj

Leto 2011. godine. Adolf Hitler se budi na praznoj poljani u Berlinu. Bez rata, bez partije, bez Eve. U Berlinu vlada mir, pohode ga hiljade stranaca, a politiku zemlje vodi Angela Merkel. Šezdeset i šest godina posle svoje navodne smrti, ovaj istorijski lik zatekao se u današnjem dobu, i mimo svake verovatnoće započinje novu karijeru – na televiziji.

Ova jetka satira predstavlja Hitlera kao čoveka od krvi i mesa koji na svoj način shvata i analizira okruženje u kome se zatekao, i munjevito oštro uočava ljudske slabosti. Zemlja u kojoj se probudio cinična je, beskonačno alava na uspeh čak i posle nekoliko decenija nemačke demokratije. Čitalac će se često smejati Hitlerovim dogodovštinama. Ali se neće smejati njemu već sa njim. Smejati se sa Hitlerom, da li se to može? Da li se to sme? Otkrijte sami u nemačkom bestseleru koji je uzdrmao književnu javnost i podstakao brojne polemike.

knjiga-na-poklon-Opet-on

Drugi o knjizi

„S jedne strane ova knjiga je izuzetno smešna budući da pisac savršeno pogađa diktatorov ton. S druge strane, veoma brzo ćemo se zabrinuti zbog onoga čemu se smejemo.“ Stern

O autoru

Timur Vermes je rođen 1967. godine u Nirnbergu, kao dete Mađara i Nemice. U Erlangenu je studirao istoriju i politiku; konačno se zaposlio kao novinar. Od 2001. radi za Abendcajtung i kelnski Ekspres, a zatim za više magazina i najzad za modni fitnes časopis Šejp. Od 2009. objavio je četiri knjige kao pisac iz senke.

Ukoliko želite da pročitate knjigu Opet on, možete se igrati s nama u mini nagradnoj igri u kojoj tradicionalno poklanjamo knjige našim čitaocima. Ostavite komentar u koji ćete uključiti vaš mejl kako bismo mogli da vas kontaktiramo. Prijave će biti moguće narednih 6 dana, a o dobitniku će odlučiti sajt Random.org. Srećno!

UPDATE: Nagradna igra je završena, a dobitnica knjige je čitateljka koja je ostavila komentar pod rednim brojem 39, Selena. Čestitamo!

Share