Knjiga na poklon: NEVIDLJIVI SVEDOK Karmen Posadas

Uzbudljiva priča koja nam na maestralan način približava jednu ključnu istorijsku epizodu, ubistvo ruske carske porodice i pobedu Boljševičke revolucije. Izuzetno uverljiva i skladna kombinacija stvarnosti i fikcije u romanu o kraju jednog doba i slomu jedne porodice.

knjiga-na-poklon-nevidljivi-svedok-karmen-posadas

Autorka je dobitnica nekoliko nagrada, među kojima je najvažnija prestižna nagrada Planeta, koju je osvojila 1998. godine. Njena dela prevedena su na 23 jezika, a 2003. godine magazin Njuzvik proglasio ju je jednom od najuticajnijih autorki svoje generacije.

Sadržaj
Jedan starac leži u bolnici, u dalekom Urugvaju, svestan da je na izmaku života. Da bi ispunio davno obećanje dato Raspućinu, toj fantastičnoj i kontroverznoj ličnosti čija su sudbina i smrt umnogome povezani sa sudbinom Romanovih, on želi da ostavi svedočanstvo o događajima čiji je neposredni svedok bio: o poslednjim godinama Nikolaja II i njegove porodice. Jer samo je jedan čovek izvukao živu glavu iz Kuće posebne namene u kojoj su ubijeni Romanovi: Leonid Sednjev, petnaestogodišnji kuhinjski pomoćnik, carevićev drug u igri i prijatelj velikih kneginja. Na sam dan ubistva otpušten je sa posla i tako mu je poklonjen život.

Veran do samog kraja, platonski zaljubljen u jednu veliku kneginju, Leonid će nam iz prve ruke ispričati kako se odvijao život u dvorcu, kako je izbila revolucija i šta se potom događalo carskoj porodici. Neka saznanja stekao je osluškujući razgovore kroz ventilacione otvora peći i cevi a neka u direktnim razgovorima sa članovima carske porodice za koju je bio toliko vezan. Dok su ga godinama kasnije proganjali duhovi prošlosti, Leonid je nastavio da proučava Romanove čitajući njihove memoare, dnevnike, pisma i druge istorijske dokumente. Sada, na samrti, ovaj nevidljivi svedok kazuje nam njihovu priču.

O autorki
Karmen Posadas (Carmen de Posadas Mañé) rođena je 1953. godine u Montevideu, u Urugvaju. Godine 1965. preselila se sa porodicom u Madrid (budući da joj je otac bio diplomata). Nakon toga je živela u Moskvi, Buenos Ajresu i Londonu. Autorka je više od petnaest knjiga za decu. Napisala je dvanaest romana, dve biografije i nekoliko scenarija za film i televiziju. Za više informacija o autorki posetite njen veb-sajt carmenposadas.net.

Nagradna igra

Knjigu Nevidljivi svedok možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 8 dana. Potrebno je da ostavite komentar i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Nevidljivi svedok je osvojila naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 38 – Iva Mančić. Čestitamo!

Share