Knjiga na poklon: Kristalni svet Viktor Peljevin

Zbirka kompleksnih, inteligentnih, postmodernističkih priča najznačajnijeg savremenog ruskog pisca. Magični spoj filozofije, ludila i svesnosti.

Žuta strela je najpoznatija priča iz ove zbirke koju je priredio Maksim Santini. Ova nadrealna, satirična novela prati sudbinu putnika Žute strele, voza koji juri ka porušenom mostu, voza bez kraja i početka, koji ne staje. Ova novela sugestivno sažima karakter postsovjetskog društva i sudbinu ljudi uopšte.

  • Najkontroverznija figura svetske literarne scene, genije nove ruske književnosti, „princ ruskog modernizma“…
  • Časopis Njujorker svrstava ga u grupu od šest najboljih savremenih evropskih pisaca.
  • Dobitnik je najviših književnih priznanja i dela su mu prevedena na sve važnije svetske jezike.
  • Iako sistematski izbegava publicitet, već je dve decenije kultni pisac mladih u Rusiji.
  • Po romanu Generacija P snimljen je istoimeni film 2011. i po romanu Čapajev i Praznina snimljen je film Buddha’s Little Finger godine.

Knjiga-na-poklon-Kristalni-svet-Viktor-Peljevin

Ciljna grupa

Tematika njegovih dela je raznovrsna, u njima se stvarnost, kao kod Gogolja ili Kafke, uvek prepliće sa svetom sna i fantastike. Često ga porede sa Kafkom i Hemingvejem. U svojim delima Peljevin se bavi večitim pitanjima o realnosti i iluziji, o duhu i materiji, o smislu postojanja. Preporučiti čitaocima koje zanimaju ova pitanja, a kratka forma je odličan način da se oni koji Peljevina nisu upoznali najzad sretnu s njim.

Sadržaj

U prozi Viktora Peljevina, savremenog ruskog pisca svetskog glasa, bez obzira na obim i neposrednu temu, uvek se prepliću tipično ruski i univerzalni sadržaji, sadašnje i vanvremeno, realno i virtuelno. Iako ponekad govore o nečemu naizgled dalekom, nastranom i tuđem, njegove prozne celine, kao svojevrsni koani u zen pričama, uspevaju da isprovociraju čitaoca, da ga prodrmaju i izbace iz kolotečine svakodnevice i postave pitanje pravog smisla događaja i života uopšte.

Gotovo svaka priča iz ove zbirke briljantna je minijatura, istančani esej i zaokruženi sažetak nenapisanog romana…

Drugi o knjizi

„Peljevinova popularnost umnogome duguje njegovom daru za komično i satiričnoj eleganciji, a njegova proza dotiče opšte uslove života u današnjoj Rusiji. Osećanje zbunjenosti, dezorijentacije i izgubljene ravnoteže leže u osnovi svih njegovih dela.“

London Review of Books

Peljevin je pesnik, filozof i hroničar pograničnih svetova. On postavlja spojnice između različitih realnosti.“ Aleksandar Genis

O autoru

Viktor Peljevin (1962) nesumnjivo je jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih ruskih pisaca svoje generacije, svakom knjigom sve ubedljivije potvrđujući i pripadnost uskom krugu najznačajnijih savremenih svetskih autora. Već svojom ranom prozom uspeo je da pomiri naizgled nepomirljivo: postmodernistički elitizam i najširu popularnost, dok je britkim, provokativnim esejima kod mladih ruskih naraštaja brzo stekao harizmu lucidnog, ciničnog proroka postsovjetske epohe. Peljevin već 1992. godine dobija prestižnu rusku književnu nagradu „Mali Buker“ za zbirku priča Plava svetiljka (1991), posle koje objavljuje i prve romane Omon RaŽivot insekata. Slede kultni romani Čapajev i PrazninaGeneration „P“, uz antologijsku zbirku novela i priča Žuta strela (1998), u kojoj, po oceni mnogih, nalazimo neke od najboljih stranica ovog autora. Evropsku i svetsku reputaciju Peljevin je potvrdio početkom ovog veka delima Dijalektika prelaznog perioda: iz niotkuda u nikudaSveta knjiga vukodlakaŠlem užasa: kreativ o Tezeju i MinotauruEmpire „V“ , Т , S.N.U.F.F.Betmen Apolo… – koja mu utiru put da postane jedan od najprevođenijih savremenih ruskih pisaca.

Nagradna igra

Ako želite da se igrate sa nama i probate da osvojite knjigu “Kristalni svet”, sve što je potrebno je da podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter ili Google +) i ostavite nam komentar sa vašim imenom i mejl adresom na koju možemo da vas kontaktiramo. Igramo se 5 dana, a pobednika će odlučiti Random. org.

Podsećamo vas da je u toku akcija Praznici za sve, ukoliko želite da učestvujete u razmeni poklona ili da pomognete u prikupljanju paketića za decu i ugrožene javite nam se na naš mejl.

 Update:

Nagradna igra je završena i dobitnik knjige Kristalni svet je naša čitateljka Danica Stanojević, koja je ostavila komentar pod brojem 8. Čestitamo!

Share