Knjiga na poklon: ISTORIJA TAJNIH SLUŽBI Volfgang Kriger

Iznijansiran i uzbudljiv prikaz istorije tajnih službi tokom tri hiljade godina – od faraona do NSA.

knjiga-na-poklon-istorija-tajnih-sluzbi-volfgang-kriger

Sadržaj

Uloga špijuna na terenu iz doba Aleksandra Velikog teško se može svesti na zajednički imenilac sa radom savremenih obaveštajaca, koji se oslanjaju na satelite i kompjutere. Ali osnovni principi politike, a u izvesnom smislu čak i vojnog delovanja u visoko razvijenim antičkim državama ipak se sasvim mogu uporediti s onima u savremenom dobu. Nepoverenje i osećaj ugroženosti od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja – bilo da njihovo postojanje predstavlja nepobitnu realnost ili puki proizvod političke paranoje – osnovne su konstante državne vlasti. Potreba da se potencijalni protivnik špijunira kako bi se doznale njegove namere, planovi i sposobnosti i da bi na njih moglo da se reaguje pre nego što on s tim računa, neposredno proizilazi iz takve vrste nesigurnosti. Na toj političko-psihološkoj podlozi nicale su i rasle tajne službe i špijuni u svim epohama. Volfgang Kriger u svojoj knjizi nudi stručan i zanimljiv pregled ove velike teme svetske istorije.

Otkrića Edvarda Snoudena izmenila su način na koji javnost opaža i doživljava tajne službe. Internet je njihovo novo bojno polje, čime je konačno izgubio svoju nedužnost. U tom kontekstu, interesovanje za svet agenata i špijuna ponovo raste. Volfgang Kriger, stručnjak međunarodnog glasa za tu tematiku, u ovoj knjizi daje iznijansiran i uzbudljiv prikaz istorije tajnih službi tokom tri hiljade godina.

O autoru

Volfgang Kriger (1947, Minhen) obrazovao se u Minhenu i Kelnu, Bolonji i Parizu, Prinstonu i Torontu. Bio je gostujući profesor na Harvardu i Oksfordu i profesor savremene istorije na Filipsovom univerzitetu u Marburgu do 2013. godine. Jedan je od osnivača Međunarodne asocijacije za istoriju obaveštajnih službi (IIHA), a do 2007. bio je i njen predsednik; član je Nezavisne komisije istoričara za istoriju nemačke obaveštajne službe i jedan od naučnih savetnika francuskog Ministarstva odbrane.

Knjiga na poklon 

Knjigu Istorija tajnih službi možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 5 dana. Potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i e-mail adresom i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Istorija tajnih službi je osvojio naš čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 5. – Aksentije. Čestitamo!

Share