Knjiga na poklon: GODINA POTOPA Margaret Atvud

Dugo očekivani novi roman Margaret Atvud, Godina Potopa, distopijsko je remek-delo i svedočanstvo vizionarske moći autorke.

Knjiga-na-poklon-GODINA-POTOPA-Margaret-Atvud

Sadržaj

Vremena i vrste menjaju se ubrzanim tempom a društvene zajednice krhke su poput ekološke ravnoteže. Adam Jedan, dobroćudni vođa Božjih Baštovana – vernika posvećenih spajanju nauke i religije kao i očuvanju biljnog i životinjskog sveta – odavno je predvideo prirodnu katastrofu koja će u potpunosti izmeniti lice Zemlje kakvo poznajemo. Sad, kada se ona konačno dogodila, izbrisala je gotovo čitavu ljudsku rasu. Preživele su je dve žene, Ren, mlada igračica na trapezu iz elitnog seks kluba Krljušti i repovi i Tobi, Božja Baštovanka zabarikadirana u otmenom spa centru u kome su mnogi preparati jestivi.

Je li još neko preživeo pošast? Renina prijateljica Amanda? Njen očuh, ekološki borac, Zeb? Bivši ljubavnik Džimi? Ili krvožedni Pejnboleri, preživeli stanovnici zatvora Pejnbol, u kome se zatvorenici uzajamno istrebljuju? Ili još gore, mračna, korumpirana policija vladajućih slojeva… U međuvremenu, množe se genetski modifikovane vrste: jagnjolavovi, perikovce sa runom od ljudske kose, svinje s ljudskim moždanim tkivom. Dok Adam Jedan i njegovi neustrašivi saputnici krče sebi put kroz taj neobični novi svet, Ren i Tobi moraće da odluče šta da preduzmu. Ne mogu ostati zaključane u skrovištu…

Drugi o knjizi

„Napet, vešt triler koji grabi čitaoca od prve stranice i više ga ne pušta.“ Booklist

„Žestoka priča koju nećete zaboraviti dugo nakon što okrenete poslednju stranu.“ Orlando Sentinel

Prethodno objavljeni naslovi

Moralni poremećaj, Sluškinjina priča, Alijas Grejs, Antilopa i Kosac, Slepi ubica, mačje oko.

Biografija autora

Margaret Atvud rođena je 1939. u Otavi. Zahvaljujući obrazovanim roditeljima, već sa četiri godine je naučila da čita i piše. Već u srednjoj školi objavljivala je pesme, a presudnu ulogu u njenom literarnom razvoju odigrao je Nortrop Fraj, profesor engleskog jezika na koledžu koji je pohađala. Zahvaljujući njegovoj podršci počela je da objavljuje poeziju; time je otpočela i serija nagrada koje će dobijati tokom narednih trideset i više godina, potvrđujući da je jedan od najvećih autora svog vremena. Među nagradama su i neke od najprestižnijih poput Bukerove, Welsh Arts International i drugih, za romane Sluškinjina pričaMačje oko i Slepi ubica. Teme o kojima Atvudova piše veoma su raznovrsne: priroda, muško-ženski odnosi, politička pitanja, nacionalni identitet, istorija. Radeći kao urednik u jednoj izdavačkoj kući, Margaret Atvud se bavila i književnom kritikom. Iza ovog angažovanja ostalo je vrhunsko delo iz oblasti esejistike nazvano Opstanak, svojevrstan pogled na rad književnog urednika.

Knjiga na poklon
Knjigu Godina potopa možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 15 – Snežana Janković je dobitnica knjige. Čestitamo!

Share